Petri Cvijić novo suđenje za gaženje penzionera

Istom odlukom donetom 15. aprila ovaj predmet koji su tokom suđenja pratile brojne nelogičnosti, kontroverze, suprotna svedočenja svedoka i veštaka vraćen je prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Apelacioni sud u rešenju navodi da u obrazloženju prvostepene presude sud nije dao odgovarajuće, prihvatljive razloge da nema dokaza da je okrivljena Petra Cvijić izvršila krivično delo za koje je optužena.

Poginuo na rođendan

Slobodan Bajić je kobnog dana otišao da plati račun za telefon i da prošeta. Tog dana mu je bio rođendan. Umro je u Urgentnom centru dva sata posle udesa.

Naime, kako navodi Apelacioni sud, pešak je odbačen čitavih 10 metara prema skicama mesta nesreće, a saobraćajno-tehničkim veštačenjima nije odgovoreno da li je to bilo moguće u uslovima kretanja okrivljene brzinom od 50 do 57 kilometara na sat, kao uostalom i o tome da li je utvrđena brzina kretanja okrivljene bila prilagođena saobraćajnoj situaciji – noćni uslovi vožnje, dva autobuska stajališta i približavanje pešačkom prelazu.

Takođe, navodi sud, osnovano se u žalbi tužioca ukazuje da se skice mesta gde je došlo do prvog kontakta vozila okrivljene sa telom Bajića u bitnom ne slažu u navedenim veštačenjima.

U ponovljenom postupku rešenjem Apelacionog suda je naloženo prvostepenom sudu da otkloni navedene nedostatke, eventualno i rekonstrukcijom događaja, kako bi bio u mogućnosti da izvede pravilan zaključak o postojanju ili nepostojanju krivičnog dela koje se okrivljenoj stavlja na teret i njene krivice.

Voditeljka RTS je 23. maja prošle godine prvostepenom presudom oslobođena optužbe za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Petra Mora da bude osuđena

– Znam da ona nije namerno udarila mog muža, ali trebalo je da kaže istinu, a ne da izmišlja autobus! Petra je, da je pravde i zakona, morala da bude osuđena. Zbog toga ću se boriti da dokažem da moj Sloba nije jedini krivac za to što se dogodilo – rekla je Vasilija.

Ona je optužena da je 9. januara 2012. godine u Žarkovu u Vodovodskoj ulici “opel korsom” udarila Bajića koji je prelazio kolovoz i koji je od zadobijenih teških povreda preminuo nekoliko sati kasnije. Cvijićeva je tvrdila da je Bajića udarila deset metara pre pešačkog prelaza, da se on pojavio iza autobusa i da je pokušala da ga izbegne, ali nije uspela. Sumnju u njen iskaz uneli su pojedini svedoci koji su tvrdili da se uopšte ne sećaju autobusa.

I veštaci su iznosili različite verzije događaja.

Prema jednoj, Bajić je bio na pešačkom prelazu, dok prema drugoj nije, ali su tvrdili da je Cvijićeva morala da uoči pešaka. Preokret je nastao i nekoliko sati uoči izricanja presude, kada je tužilac pristao na deset puta manju kaznu za Petru Cvijić, pa je umesto zaprećene kazne do 12 godina, iznenada tražio da se voditeljka kazni sa 10 meseci zatvora.

Na kraju izricanje prvostepene presude održano je dva sata ranije nego što je bilo najavljeno, i to u tajnosti, bez medija i supruge poginulog Bajića, Vasilije.

– Kako je moguće da je moj suprug kriv za to što je poginuo? Ne verujem da se ovo dešava – izjavila je udovica Slobodana Bajića kada je čula da je prvostepenom presudom voditeljka RTS oslobođena.

blic