Kraljevo: Bujica odnela 12 mostova

Uz pomoć vojske postavljena su dva pontonska, ali to nije dovoljno da meštani mogu da funkcionišu. Najgore je što se stari mostovi ne mogu sanirati, već se moraju praviti nove saobraćajnice.

Zbog oštećenih mostova i puteva, u jednom trenutku oko 3.500 domaćinstava u nekoliko sela u Gledićkom kraju, bilo je potpuno odsečeno. Ne samo da meštani nisu mogli nikuda iz svojih sela, nego su im nabujali potoci pokidali i kablove za struju u telefon.

- Preko noći je sve utihnulo. Nismo imali koga da pozovemo u pomoć. Nema fiksnog, ni struje, a u ovim krajevima mobilna telefonija nema signal. A Gledićka reka koja leti presuši, pokidala je most, deo puta, i nosila drveće sa sobom. Nismo mogli ni prema Kragujevcu ni prema Kraljevu. Za svojih 60 godina nisam video ništa slično – priča za “Blic” Živan Nikolić iz Gledića.

Ovakvih primera bilo u skoro svakom kraju, a nabujali potoci odneli su čak 12 mostova u Ravanici, Glediću, Godačici. Pomoć nije mogla odmah da usledi, jer je konfiguracija terena, jako kompleksna. Na sreću, vrlo brzo uključila se vojska. Postavili su dva pontonska mosta na mestima gde bi većina meštana mogla da pređe preko njih svojim traktorima ili kamionima.

Prilikom obilaska jednog od porušenih mostova u selu Godačica, Velimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije, rekao je da bi moralo da se pronađe neko novo rešenje za prelazak preko reke u ovom selu, jer očigledno je da most koji je porušen, nije bio dobar i ne bi vredno da se radi na njegovoj sanaciji.

Pored porušenih mostova i oštećenih puteva, meštani Gledićkih sela, strahuju i od klizišta, koja bi im odnela kuće. Na vrhu planine Gledić kod Kraljeva proradilo je klizište, obrušilo deo brda i pregradilo jedan od potoka. Tako se stvorilo akumulaciono jezero, koje sada preti da poplavi selo Ravanica, ukoliko propusti tu količinu vode. Kako saznajemo, to je trenutno prioritet Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

- Već smo poslali jednu grupu inženjera da pronađu to jezero, koje je na jako nepristupačnom terenu, i do kojeg se može doći samo pešice. Oni će napraviti izveštaj, i odmah ćemo započeti sa radovima, da zaštitimo meštane Ravanice – kaže za “Blic” Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

blic

Pogledajte još