Politički zemljotres: Evroskeptici i ultradesničari ispunili Evropski parlament!

Liberali će imati 70 mandata, zeleni 55, a konzervativci 44 mandata.

Prema preliminarnim rezultatima, ultralevičarske partije imaće 43 mandata, nezavisni kandidati 38, a ultradesničarski nacionalisti 36. Ostali kandidati i oni koji prvi put ulaze u Evropski parlament dobili su 67 mandata, navodi se u preliminarnoj projekciji. Prema Rojtersovoj proceni, evroskeptične političke snage imaće 141 mandat u novom sazivu Evropskog parlamenta. Francuski Nacionalni front i britanska Stranka za nezavisnost ostvarili su dobre rezultate, a tri velika bloka iz sfere političkog centra dobili su manje mandata nego na prethodnim izborima.

Ovakav ishod izbora znači da će stranke koje se zalažu za smanjenje ovlaštenja EU ili njeno ukidanje sada imati veći uticaj u Evropskom parlamentu.

Prema zvaničnim podacima, odziv glasača bio je 43,1 odsto, što znači da je ovo prvi put da broj građana koji su izašli na evropske izbore nije opao u odnosu na prethodno glasanje i da je ostvareno povećanje za 0,1 odsto.

Snažna pobeda Francuskog Nacionalnog fronta i britanske Nezavisne stranke i istovremeno veliki gubitak mesta bloka stranaka centra u Evropskom parlamentu znači i veći uticaj onih koji žele da smanje ovlašćenja EU ili da ih potpuno ukinu, komentariše BBC.

Međutim, pristalice EU zadovoljne su da je izlaznost na izbore (43,1 odsto) bila je neznatno veća i da prvi put nije pala.

Izvor: Blic

Pogledajte još