Laboratorije droge: Skank na ulicama Novog Sada dolazi sa salaša!

Izvor iz policije kaže da je za laboratoriju za proizvodnju sintetičke marihuane, odnosno skanka potrebno dosta ulaganja i znanja, ali i prostora.

Zaplenjeno duplo više droge
U prva tri meseca ove godine registrovano je 101 krivično delo iz oblasti narkomanije. U 131 zapleni oduzeto je 20,6 kilograma opojnih droga, što je duplo veća količina nego od januara do marta prošle godine kada je zaplenjeno oko 10,9 kilograma.

- Mora se dobro poznavati tehnologija uzgoja. Potreban je tačno određeni nivo vlage i toplote, ali i svetlosti. Jaki reflektori i ventilatori troše dosta struje, zato mnogi uzgajivači budu ilegalno prikačeni na elektro-mrežu i kradu struju. Samo kada se ispune svi uslovi, dobija se skank s visokim procentom THC - kaže izvor za “Blic”.
Zato se laboratorije uglavnom nalaze oko Novog Sada u ruralnim sredinama, u kućama i vikendicama. Izvor iz policije kaže i da maloletnika nema u proizvodnji. - Eventualno ako zasade poneku biljku za svoje potrebe na obroncima Fruške gore ili uz Dunav. Maloletnici su uglavnom zaduženi za preprodaju kao kuriri, poslednji u lancu - kaže izvor.
Prema saznanjima novosadskih udruženja za borbu protiv zavisnosti, poslednjih godina uočeno je povećanje broja laboratorija za proizvodnju sintetičke marihune.

- Potrebna su tri meseca da se od semena marihuane stvori plod koji se konzumira. Pored saksija zemlje u kojima se biljka nalazi, potrebne su lampe koje ih konstantno greju. Da bi opravdali visoke račune za struju, uzgajivači dovlače i raznu opremu, pa račune pravdaju lažnom radionicom - kaže Boris Štrbac, predsednik Udruženja za pomoć zavisnicima „Restart“.

Osim toga, dileri da bi povećali zaradu pri prodaji kokaina, spida ili heroina, narkotike mešaju s drugim praškastim supstancama. Izvor iz policije kaže da ulični dileri u kokain i heroin dodaju skrob, prašak za pecivo, šećer, mleko u prahu ili druge supstance kao što je prokain (lokalni anestetik) ili stimulanse poput amfetamina. On dodaje da se pri intervencijama policije dileri trude da se oslobode narkotika. - Osumnjičene smo hvatali neposredno pre nego što drogu bace u toalet ili kroz prozor na ulicu - kaže izvor iz policije.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.