Kanski pobednik "Zimski san" u distribuciji MCF MegaCom Filma

Distributerska kuća “MCF MegaCom Film” obezbedila je prava na distribuciju pet ostvarenja koja su osvojila najznačajnije nagrade na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu. Među njima su: dobitnik „Zlatne palme”, film „Zimski san” reditelja Nurija Bilgea Džejlana, film italijanske rediteljke Alis Rorvaher „Čuda“, koji je osvojio Gran pri žirija festivala, „Zbogom jeziku“ Žan-Lik Godara koji je osvojio nagradu žirija, i pobednik selekcije „Izvestan pogled“, film „Beli bog“ Kornela Mundruca.

Bioskopska publika biće u prilici da pomenuta ostvarenja premijerno vidi na domaćim festivalima, nakon čega će stići na redovan bioskopski repertoar.

Džejlanov film „Zimski san“ (Winter Sleep) je drama o bivšem glumcu koji vodi mali hotel u snežnim planinskim predelima Anadolije sa suprugom, sa kojom je u bračnoj krizi. Film govori o nedelotvornosti i nepokretnosti turskih intelektualaca, a na suptilan način bavi se i pitanjem lične odgovornosti. Reditelj Nuri Bilge Džejlan, dobro poznat domaćoj publici sa Festivala autorskog filma, pre tri godine je u Kanu osvojio nagradu žirija za film „Beše jednom u Anadoliji“.

Drugu nagradu po značaju na ovom festivalu, Gran pri žirija, ove godine je dobio film „Čuda“ (Le meraviglie). Socijalna drama 35-godišnje italijanske redateljke Alise Rorvaher prikazuje život pčelarske porodice u Toskani.

Nagrada žirija pripala je filmu „Zbogom jeziku” (Adieu au langage) Žan-Lik Godara - njegovom prvom 3D ostvarenju i to u njegovoj 83. godini! Godar ne odstupa od svog stila - ideja je jednostavna: udata žena upoznaje samca, a tu je i pas koji ih spaja.

Nagrada za najbolji scenario pripala je Andreju Zvjagincevu i Olegu Neginu za film „Levijatan” (Leviathan). U fokusu filma je ruski gradonačelnik koji pokušava da otme zemlju vlasniku jednog auto-servisa.

„Beli bog“ (White God), ostvarenje mađarskog reditelja Kornela Mundruca, pobedilo je u okviru selekcije „Izvestan pogled“, rezervisane za ostvarenja koja tragaju za novim filmskim izrazom.

Pogledajte još