Zašto propada fabrika za preradu PET ambalaže?

Do kolapsa „Eurofoila“, koji je uspešno radio i prerađivao PET ambalažu, došlo je zbog nesuglasica između vlasnika te firme - hrvatske kompanije „Drava internacional“ - i srpskog preduzeća „Limiko“.

Po rečima Gorana Cvetkovića, pravnog zastupnika „Limika“, hrvatska „Drava internacional“ trebalo je da srpskoj firmi - na ime kupovine njihovih 42 procenta „Eurofoila“ - isplati 110 miliona dinara, čime bi postala vlasnik 92 odsto tog borskog preduzeća. Međutim, oni to nisu učinili, pa je račun - blokiran.

- U međuvremenu, „Limiko“ je, posle samo dve sedmice, povukao blokadu i u Hrvatskoj pokrenuo sudski spor protiv „Drave internacional“, ali račun „Eurofoila“ ni tada nije odblokiran - kaže Cvetković. - Posledica toga je činjenica da se zaposlenima duguju zarade, regres i topli obrok za nekoliko meseci. Fabrika ne radi, a obezbeđuju je privatni čuvari koje je angažovalo rukovodstvo, pa nikome nije dozvoljen ulaz...

Radnici su nekoliko puta pokušavali da dobiju informaciju o budućnosti „Eurofoila“, ali su uvek nailazili na zatvorena vrata, pa je većina njih podnela tužbe protiv svog preduzeća. U međuvremenu, dugovi se gomilaju i kruži priča da će ovo borsko preduzeće - koje je godišnje prerađivalo oko 700 tona plastičnog otpada i izvozilo kompletnu proizvodnju - uskoro otići u stečaj...

- U međuvremenu, osnovana je firma „Sava internacional“, koje „isisava“ profit i imovinu iz „Eurofoila“, a radnicima se servira priča da su za sve krivi poverioci - tumači sagovornik „Novosti“, ukazujući da će, ako se hitno ne reaguje, od „Eurofoila“ ostati samo goli zidovi, jer će sve biti rasprodato budzašto.

S druge strane, Zvonko Bede, većinski vlasnik „Drave internacional“, kaže da je istina na njihovoj strani i tvrdi da „Limiko“ njegovoj kompaniji duguje više od tri miliona evra, zbog čega je protiv odgovornih u toj srpskoj firmi podneo tužbu.

- Nismo mi bili dužni 110 miliona dinara „Limiku“, već „Eurofoil“, pa je postignut dogovor da se ta potraživanja izmire u nekoliko rata - kaže Bede. - Ali, oni se toga nisu pridržavali, već su blokirali firmu... Nije tačno ni da je blokada trajala dve sedmice, jer nam račun nije bio funkcionalan više od četiri meseca, posle čega je u „Eurofoilu“ sve bilo uništeno... Što se tiče optužbi da „isisavamo“ profit i rasprodajemo imovinu preko „Save internacional“, tvrdim da mi činimo sve kako bi „Eurofoil“, koji može biti persektivno preduzeće, ponovo počeo da radi.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još