"Gradsko stambeno" poručuje: Građani će sami plaćati štetu izazvanu kišom

Kompletno uništeni krovovi, napukli štokovi i vlagom prekriveni zidovi - samo neke su od prijava na koje se Beograđani iz gradskih opština ovih dana žale „Gradskom stambenom“ preduzeću. Ovo preduzeće je za tri dana dobilo 5.700 poziva građana koji apeluju da im se proceni šteta koju su iza sebe ostavile kiše prošle nedelje.

Najviše prijava bilo je u naseljima Braće Jerković, Mirijevu, Banovom brdu gde je sugrađanima voda napala celokupne stanove. Svoje apele i žalbe svi upućuju Javno-komunalnom preduzeću „Gradsko stambeno“, koje vodi računa o održavanju zgrada u najvećem delu prestonice.

Jedna od njih je i Marica Nešić sa Banovog brda, koja živi na pretposlednjem spratu zgrade. Iako je voda kroz krov prodrla sprat iznad, spustila se i do njenih zidova.

- Četiri zida su mi konstantno mokra - priča Marica. - Zvala sam „Stambeno“ i rekli su mi da to moram sama da popravim. Već sam jednom okrečila, ali je buđ prodrla ponovo. Trebalo bi izgletovati sve zidove, a to bi me baš koštalo. Nisam spremna na trošak, pogotovo kada znam da plaćam održavanje krovova i mislim da nije na meni da snosim ovaj trošak.

Iako domaćinstva godinama uplaćuju održavanje stanova i zgrada preko „Infostana“, većini troškovi popravke neće biti nadoknađeni.

- Naši timovi procenjuju štetu i daju ponudu građanima - objašnjava Katarina Lazarević iz ovog komunalnog preduzeća. - Svaka zgrada ima svoj fond, na osnovu mesečnih uplata građana. Od tog novca se plaćaju i uobičajeni radovi, održavanje liftova i ulaza. Ukoliko u budžetu zgrade nema dovoljno novca za štetu nastalu poplavom - stanari moraju da nadoknade ostatak.

TROŠKOVI

PROBLEM zbog kojeg u kasi „Gradskog stambenog“ često nema dovoljno novca za neke popravke jeste što 30 odsto Beograđana ne plaća ove troškove. Ovo u velikoj meri utiče na ukupnu kasu svake zgrade. Tako se može dogoditi da neki godinama plaćaju, a da za njih, kada dođe do kvarova - nema para.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još