Kralj čokolade ne gubi vreme: Ukrajina bombardovala aerodrom u Donjecku!

Portparol antiterorističkih operacija Vladislav Seleznjov naveo je na svom Fejsbuk statusu da je vojska ranije danas dala ultimatum ljudima koji su zauzeli aerodrom da polože oružje.

Oni se nisu povinovali i vojska je pokrenula vazdušni napad, rekao je Seleznjov.

Budući ukrajinski predsednik Petro Porošenko danas je, dan posle pobede na predsedničkim izborima, rekao da podržava nastavak vojne operacije na istoku Ukrajine, ali da "traži promenu formata"."Ona mora biti kraća i efikasnija", istakao je Porošenko.

Porošenko, koji je juče u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio više od 50 odsto glasova, rekao je da "oni koji odbiju da polože oružje jesu teroristi" s kojima ne treba pregovarati.

Na aerodromu Sergej u Donjecku danas su obustavljeni letovi posle intervencije oružanih separatista, naveli su neimenovani zvaničnici, koji su dodali da je nekoliko desetina muškaraca stiglo na aerodrom rano jutros i zatražilo od ukrajinskih vojnika da se povuku s njega.

Oružani sukobi kod Slavjanska nastavljeni su sinoć, skoro odmah po okončanju vanrednih predsedničkih izbora u Ukrajinni.

Birališta u Donjecku, Slavjansku i drugih gradovima u istočnim regionima Donjecka i Luganska, koji su proglasili nezavisnost od Kijeva na referendumima 11. maja, nisu otvorena tokom jučerašnjeg dana. Snage samoodbrane su rekle da ukrajinske vlasti nisu ni pokušale da donesu glasačke listiće u ove oblasti. Ukrajinska vojska je u subotu granatirala Slavjansk i okolna naselja, uništivši nekoliko kuća, uključujući zgradu lokalne psihijatrijske bolnice u naselju Semjonovka. Osoblje bolnice je uspelo da evakuiše pacijente.

Izvor: Blic

Pogledajte još