Vlaga guši Obrenovac

Ovako je Obrenovac izgledao juče. Iako Obrenovčanima povratak u domove još nije dozvoljen, juče ih je bilo neuporedivo više nego prethodnih dana i na ulicama i u domovima i u radnjama po gradu. Dolazili su po svoje automobile, uz pomoć prijatelja ili šlep službi, sređivali ono što je poplava ostavila za sobom i spasavali šta se spasti može. Nažalost, neki neće moći da računaju ni na ono najosnovnije jer su ostali bukvalno bez ičega. To je slučaj sa Filipom Filipovskim čija je kuća poplavljena skoro do krova. Poplava ga je zatekla u kući, na spavanju. Od stvari su pokupili šta im je palo pod ruku, stigao je da odveže pse i sa verenicom pobegao glavom bez obzira.

Sami ispumpavaju vodu

U domu porodice Panić takođe je kritično. Kako kažu, zid kuće je počeo da puca, ali su svejedno došli da očiste i spasu šta se spasti može. Nažalost, to je jako malo.

- Sami sve radimo, niko nas ništa ne pita. Sami smo nabavili sredstva za dezinfekciju i pumpu za ispumpavanje vode - kaže Marija Panić, u čijem se dvorištu nalaze i firma i magacin njenog oca koji kaže da je sve što je imao od robe propalo.

- Kada sam posle tri dana došao kući i u njoj zatekao potpunu havariju, shvatio sam da ovde neće skoro biti života. Sve je uništeno, još je počelo da smrdi i da buđa. U nižem delu kuće voda je bila do plafona i tu je već počeo da puca zid i plafon. Pitanje je šta će biti od svega ovoga - priča Filipovski.

Građani iz kuća na ulicu izbacuju gomile uništenih stvari

Malo “bolje” od njega je prošla porodica Mirčić, koja je Obrenovac napustila prošlog petka ujutro.

- Probudile su nas sirene, odmah smo pokupili decu i spakovali ono najnužnije. Voda je već uveliko nadirala iz dvorišta, a kada smo izašli na ulicu stizala je reka - priča Biljana Mirčić.

Kao i kuće, i brojne radnje i lokali poklekli su pod najezdom vodene bujice. Ljudi čiste, ali bez velike nade da će skoro vratiti život u normalu.

Sve je propalo

Prodavnica računara i opreme čiji je vlasnik Živadin Radovanović potpuno je uništena.

- Već četiri-pet dana čistimo lokal. I mi, kao i ostale komšije gledamo da li se nešto može spasti, čistimo i dezinfikujemo, ali sve to bez vode. Navodno ima nekih cisterni, ali ovde nijedna ne prolazi. Radnja je skroz potopljena, od vode su popadale police, pa je i ono što se na njima nalazilo završilo u vodi. Sve je propalo - priča Radovanović, od čijeg posla živi njegova desetočlana porodica.

Posla više nema

Goran Lazarević, vlasnik galerije “Džoli”, kaže da mu je ona bila jedini posao.
- Gde ću sada i šta ću da radim. Od ovoga što je u lokalu ostalo posla nema. Desila se poplava, nije se mogla sprečiti, ali se mogla preduprediti - priča Lazarević, navodeći da je 1981. učestvovao u odbrani Obrenovca od poplave.

Blic

Pogledajte još