Evo kako da se rešite crvenila i dosadnog čmička!

Čmičak je gnojni čvorić na očnom kapku koji nastaje kao posledica zapaljenja sitnih žlezda i najčešće je bezopasan. Manifestuje se otokom, crvenilom i bolom, a glavni uzrok ovog oboljenja su prašina i prljave ruke, mada se često javlja i na umornom, iscrpljenom oku koje je podložnije infekcijama.

Spoljašnji i unutrašnji čmičak
Spoljašnji čmičak mnogo je češći i nastaje kada gnojna upala zahvati sitne, lojne žlezde uz trepavice. Javlja se na samom rubu kapka i to samo oko jedne trepavice, praćen je otokom, crvenilom i blagim suzenjem očiju, a leči se čajevima, biljnim mastima i oblozima.
Unutrašnji čmičak zahvata i gornji i donji kapak i dovodi do potpunog zatvaranja oka. Manifestuje se jakim bolom i lučenjem sekreta, a nastaje kao posledica zapaljenja žlezda koje se nalaze dublje u tkivu kapka. Unutrašnji čmičak takođe se leči primenom preparata od bilja, ali je obavezan i odlazak kod doktora.

NARODNI LEKOVI
Oblog od šveden bitera
Zagrejanu varjaču obmotati steriinom gazom i navlažiti šveden biterom, pa držati na čmičku dok se ne ohladi. Oblog stavljati 5 puta dnevno, a nakon toga namazati mašću od nevena.
Mast od nevena
Dobro zagrejati 500 g masti pa dodati 150 g iseckanog nevena (listova, cvetova i stabljike). Sve pomešati i pustiti da proključa, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru ugrejati i procediti, a kad se ohladi, sipati u staklene posude i držati u frižideru.
Oblog i čaj od crnog sleza
Supenu kašiku crnog sleza preliti sa četvrt litra hladne vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru čaj prokuvati, procediti i piti šot topliji. Talog od pripremljenog čaja zagrejati u vodi, pa dodati ječmeno brašno i kuvati dok ne postane kašasto. Dobijeni melem uviti u toplu pamučnu tkaninu, pa priviti na obolelo mesto.

Lečenje i prevencija
Lečenje čmička traje od sedam do deset dana i ono je uglavnom usmereno na zaustavljanje širenja infekcije, smanjivanje gnojnog čvorića i podsticanje da on pukne, kao i na jačanje otpornosti na nove infekcije. Čmičak se ne sme cediti, a gnoj koji izađe iz njega je infektivan, te se preporučuje da bolesnik koristi svoj pešk i da ne dira oči rukama, kako se infekcija ne bi prenosila dalje. Da bi se sprečila pojav ovog čmička pre svega treba izbegavati dodirivanje očiju prljavim rukama, kontrolisati stres i obezbediti dovoljno sna. Čmičak se retko leči medikamentima, a kao delotvorni narodni lekovi pokazali su se šveden biter, crni slez, hajdučka trava i vidac. Od njih se pripremaju preparati koji,osim što leče, smanjuju i mogućnost pojave ove neprijatne bolesti.

Izvor: dijetaplus

Pogledajte još