Vreme za podnošenje kandidature

BEOGRAD, 28. avgust 2009. (FoNet) - Došao je trenutak da Beograd podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je za "Novosti" italijanski ambasador u Srbiji, Armando Varikjo.

Prema njegovim rečima, Italija se maksimalno angažovala da bi došlo do odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako u okviru EU tako i u pojedinačnim kontaktima sa evropskim partnerima.

Varikjo je rekao i da Italija radi na tome da ubedi i Holandija da popusti.

"U politici, kao i u tangu, da bi stvari funkcionisale, neophodna je saradnja oba partnera", istakao je italijanski ambasador.

Upitan da li može doći do odmrzavanja SSP i bez Ratka Mladića u Hagu on je odgovorio da te dve stvari ne bi dovodio u vezu.

"Sigurno je da bi hapšenje Mladića imalo pozitivan uticaj na evropsko javno mnjenje", ocenio je Varikjo i podsetio da je Brisel pozitivno ocenio poslednji izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Beograda sa Tribunalom.

Italijanski šef diplomatije Franko Fratini predložio je održavanje novog samita balkanskih zemalja.

"Ovaj skup o perspektivama regiona i političko-ekonomskoj saradnji trebalo bi da bude održan sledeće godine, deceniju posle Zagrebačkog samita 2000, ali ovog puta uz prisustvo EU i SAD. Naravno, i učešće zvanične Moskve bilo bi veoma poželjno", rekao je Varikjo.

On je najavio da se uveliko radi i na tome da se do kraja godine u Italiji organizuje samit na kojem bi učestvovali najviši predstavnici Srbije i Italije.

U septembru u Beograd dolazi italijanski zamenik ministra za trgovinsku saradnju sa inostranstvom Adolfo Urso, i u njegovoj pratnji biće veliki broj italijanskih privrednika.

Pogledajte još