fbpx

KONAČNO: Naučnici otkrili kako nastaje rak, uskoro stiže lek!

Naučnici su otkrili jedinstveni, takozvani “smrtonosni tip” matičnih ćelija, odnosno “majke raka“, koje predstavljaju osnov za razvijanje ove opake bolesti, piše Daily Mail. One “rađaju” tumore i održavaju ih u životu.

Lek koji bi imao moć da ubije ove zloćudne ćelije mogao bi da uništi i samu bolest. Koliko bi to bilo značajno pokazuje podatak da, uprkos svim medicinskim dostignućima, rak svake godine odnese na milione života.

“Majke raka” krive su za to što se kancer svojim metastazama širi po telu, što predstavlja najčešći uzrok smrti svih onkoloških pacijenata. Nažalost, one su otporne i na sve vidove zračenja i hemoterapije, što predstavlja objašnjenje zašto se tumori vraćaju čak i nakon uspešnih tretmana.

Naučnici su dugo sumnjali u postojanje ovakvih posebnih ćelija , ali su tek sada zaista uočene i praćeno je njihovo ponašanje u ljudskom organizmu. Za ovo otkriće zaslužni su stručnjaci s Oksford univerziteta, koji su proučavali muškarce i žene obolele od jednog vida leukemije.

Oni su primetili da je jedan mali procenat malignih ćelija izuzetno opasan i otporan na sve tretmane. Bolest je zapravo i krenula od tih “matičnih ćelija raka” i sve obolele ćelije su potekle od njih.

Kada bi se pronašao lek koji bi bio efikasan protiv ćelija “majki raka” bolest bi bila eliminisana jednom za svagda. Dosadašnje terapije lekari opisuju kao “pokušaj da ubiješ maslačak duvanjem u njega, umesto da ga otkineš iz korena“.

- Otkrili smo jedan poseban podskup ćelija koje su preteča svih tumorskih ćelija i zaslužne su za razmnožavanje kanceroznih ćelija u organizmu. U pitanju je izuzetno važan korak koji nam otkriva da, ako želimo da izlečimo pacijente, moramo da nađemo načina da ciljamo pre svega na te ćelije-majke svakog maligniteta. Štaviše, to bi trebalo da bude sasvim dovoljno da rak nestane – rekao je doktor Petar Vol, jedan od istraživača.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.