KONAČNO: Objavljeni podaci sa satelita korišćeni za otkrivanje nestalog malezijskog aviona!

Malezijsko civilno vazduhoplovstvo i britanska kompanija za satelitsku komunikaciju Inmarsat danas su obelodanili podatke korišćene za utvrđivanje putanje nestalog malezijskog aviona MH370, posle sve većeg pritiska porodica nestalih putnika za većom transparentnošću.
Rođaci putnika iz malezijskog aviona traže odgovore od nadležnih

Kompanija Inmarsat, koja upravlja satelitima, nedeljama je tvrdila kako nema ovlašćenje da objavi podatke bez dozvole malezijskih vlasti.

Objavljeni podaci prvo su pokazani prodicama putnika i posade, a zatim su dati na uvid i medijima.

Kako piše Reuters, stručnjaci su te podatke iskoristili kako bi utvrdili kojim se pravcem avion kretao.

Objavljen je dokument na 47 stranica, a tim međunarodnih stručnjaka je uz te podatke koristio i druge informacije poput radarskih podataka i performansi motora pa zaključio da je avion završio u južnom Indijskom okeanu.

Podaci bi trebalo da otkriju šta je tačno posada aviona činila i zašto, kao i koje su zaključke doneli stručnjaci kada su krenuli u potragu.

Ostaci aviona još uvek nisu pronađeni.

Dokument je objavljen pod pritiskom porodica žrtava iz aviona, ali i stručnjaka i medija koji su tražili objašnjenje zašto se za avionom intenzivno traga u južnom Indijskom okeanu.

Kompanija Inmarsat tvrdila je kako je sve podatke malezijskim vlastima dala još u početku istrage. Njihov potpredsednik rekao je početkom meseca da je kompanija podatke dala, ali da vođe istrage odlučuju šta će se i kad objaviti.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još