Antić: Budalaština je da je Obrenovac žrtvovan zbog TENT-a!

0

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić rekao je da Obrenovac nije poplavljen zbog Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT), jer je taj grad poplavila Kolubara, dok je elektrani pretila Sava.

“Glasine da je Obrenovac poplavljen zbog TENT-a su budalaština”, rekao je Antić za današnje “Naše novine” demantujući da je zbog elektrane zapostavljena odbrana grada Obrenovca.

On je naveo i da su mnogi radnici TENT-a žrtvovali odbranu svojih kuća zarad odbrane TENT-a i to je herojstvo koje država neće zaboraviti.

Govoreći o kolubarskim kopovima, Antić je rekao da će se sve preispitati i da ne postoje pumpe koje su mogle da spreče ovakav dotok vode. Jezera su, dodao je on, kopovi “Istok” i “Zapad”, ostali su u blojem stanju.

Na pitanje kada će ugljenokopi ponovo proraditi, Antić je rekao da su prognoze dosta pesimistične, a da je najbolja od njih, da je potrebno godinu do godinu i po za saniranje kopova “Istok” i “Zapad”.

Ministar je rekao da su pozvani prijatelji iz Evropske unije, Kine i Rusije da kažu koja je opcija najbolja da se situacija brže sanira.

“Kop ''Crljeni'' je u boljem stanju i tamo proizvodnja treba da počne u narednih nekoliko meseci, dok su polja D i E u dobrom stanju i ugalj je odatle krenuo put TENT-a. Imamo na deponijama do milion tona uglja, koji jeste vlažan i nije u idealnom stanju, ali očekujemo da se isuši”, rekao je Antić.

Prema rečima ministra energetike i rudarstva, struje će biti dovoljni u narednoj zimskoj sezoni i građani ne treba da brinu.

“Restrikcija nije bilo ni u ovim apokaliptičnim uslovima, kada smo na trećini teritorije, imali katastrofu”, dodao je Antić.

Situacija se sada, objasnio je on, stabilizuje, i posle TENT-a, ovih dana bi i Ðerdap trebalo da poveća svoj kapacitet.

Na pitalnje da li će biti ispitani pokušaju trgovaca strujom da zloupotrebe situaciju, Antić je odgovorio da je obavešten da će tužilaštvo pokrenuti postupak i preispitati šta se tu dešavalo i da li je bilo elemenata krivičnog dela od pojedinih trgovaca strujom koji su u ovakvim uslovima pokušali da Srbiji naplate struju po tri puta većim cenama.

“Ukoliko se utvrdi da ima elemenata krivičnog dela, niko neće biti pošteđen”,
naglasio je Antić.

Izvor: Press Online

Foto: BETAPHOTO/OMS/EPS/DS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.