Vladimir Petrović Pižon: Hrabro smo poginuli

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da nadoknade minus iz prve utakmice sa Slavijom iz Praga, pa su, uprkos pobedi, završili takmičenje u kome su se borili za prolaz u u Ligu Evrope. Uprkos sjajnoj volji i želji, koju su izrazili i navijači i igrači, tri gola iz Praga ostala su nedostižna, a izabranici Vladimira Petrovića donekle su osvetlali obraz, pošto su u revanšu na Marakani pobedili sa 2:1.

Zvezda je meč počela silovito i čitavo prvo poluvreme uspevala je da uglavnom loptu drži u svom posedu. Nošeni prepunim severom i ukupnom brojkom od 30.000 gledalaca, "crveno-beli" su verovali u preokret i tako se i ponašali na terenu. Nadu da se zaista može napraviti čudo, dodatno je ulio Vladimir Bogdanović u 21. minutu, kada je nakon slobodnog udarca lopta pogodila jednog od čeških igrača u ruku, posle čega je dosuđen jedanaesterac. Bogdanović je bio precizan, a šut sa šesnaest metara morao je da se izvede čak dva puta.

U nastavku Zvezda diktira tempo, a nova nagrada stigla je neposredno pred kraj prvog poluvremena. Nakon previše napravljenih koraka golmana Slavije u šesnaestercu, sudija je dosudio indirekt, a u tim momentima najbolje su se snašli Ninkov i Perović, pa Zvezda od 44. minuta dolazi do 2:0 i velike šanse da ostvari gotovo nemoguće.

Na samom isteku prvog dela igre došlo je do teške povrede Vladimira Bogdanovića, kome je Hubaček kramponima isekao koleno na nekoliko mesta, zbog čega će Zvezdin prvotimac morati da pauzira najmanje mesec dana.

Početak drugog poluvremena takođe je bio u znaku našeg tima. Čekala se šansa koja je mogla da dovede Zvezdu na pozitivnu nulu, pa zatim i do preokreta za prolaz dalje. Najbolja prilika dogodila se u 55. minutu, kada je Marko Blažić bio potpuno sam pred golmanom gostiju. Lopta je završila u nogama čuvara mreže Slavije i od tada počinje druga priča na terenu.

Kazna za propuštenom prilikom i gašenje svih nada dogodila se u 63. minutu. Vlček je bio strelac, a većina prisutnih na stadionu već počinje da se oprašta od mogućnosi da u ovoj sezoni Zvezdu gleda i dalje u Evropi. Ovakvo razmišljanje moglo se osetiti i kod igrača, pošto je do kraja utakmice pasivnost na terenu bila jedini opis za ono što se videlo.

ZVEZDA: Stamenković, Ninkov, Vilotić, Vujadin Savić (Savio), Ignjatijević (Kadu) - Isah, Blažić, Bogdanović, Lazetić, Perović i Lekić.

SLAVIJA: Vanijak, Vomačka, Čelustka, Suhi, Hubaček, Janda (Trap), Volešak, Belaid (Krajčik), Černi, Šenkerik (Vlček), Hloušek.

Uprkos završenom takmičenju u Evropi, Delije su na kraju utakmice poslale poruku ohrabrenja igračima, poručivši im da su i dalje uz njih. Upravo kod severne tribine fudbaleri su se i zahvalili navijačima na sjajnoj podršci.

Na meču sa Slavijom ponovo su i brojne poznate ličnosti navijale za svoj tim, a najsrčaniji u bodrenju bili su: Viktor Savić, Vuk Kostić, Nikola Đuričko, Bajaga, Milan Kalinić, Ivan Zeljković, Marko Samardžiski, Delča, Dragan Vujić Vujke, Jug Radivojević, Milena Ražnatović, Vuk Rosandić, Ivan Ivanović i drugi. Utakmicu iz počasne lože pratio je i bivši direktor kluba Dragan Džajić.

Nakon meča, trener Zvezde Vladimir Petrović Pižon izjavio je da je šansa propuštena pre svega zbog neiskustva:
- Šteta je što nismo prošli, pošto smo sve imali u našim rukama. Da nisu postigli gol, zaista mislim da je svašta moglo da bude, ali nakon tog pogotka pružili smo im šansu da malo odahnu. Ovo je naša realnost i tako će uvek i biti, jer ovim ritmom odlaženja mladih igrača teško da se može nadoknaditi iskustvo koje nam nedostaje. Imali smo veliko srce i mi i publika, kroz sve tri utakmice i drago mi je što je izgrađen jedan lep odnos na toj relaciji. Trudićemo se da to i dalje gajimo i nadamo se da ćemo i u prvenstvu i dalje ovako igrati.

Kako komentarišete izmene napravljene na poluvremenu?
- Bio sam prinuđen da to uradim i donekle promenim stil igre. Lazetić je prešao da igra levog beka, iako nikada u životu to nije igrao, mada se dobro snašao. Od početka prvenstva imamo problem sa pozicijom levog beka, ali sada je tu Vasiljević, koji dobija pravo da igra, pa ćemo već u Kruševcu imati i njega. Kada smo počinjali, moja ideja je bila da na svakom mestu imamo po dva igrača, mada sa Slavijom su i zamene podbacile. Mislim, pre svih, na Kadua, koji je trebalo da zada malo više problema protivniku.

Da li je ishod ovog plej-ofa rešen možda još u Pragu?
- Moguće. I pre revanša smo rekli da je 3:0 veliki kapital protivnika. Ali, kao što se moglo videti, pred našom publikom je i to moglo da se stigne. Malo je falilo i baš mi je žao, jer je publika nosila igrače. U drugom poluvremenu se videlo da nam nedostaje i snage, a to je rezultat odigravanja mečeva na svaka tri dana, što je i za nas malo preteško. Ipak, mislim da smo na kraju „hrabro poginuli“.

Kakav je bio dogovor na poluvremenu?
- Da igramo hrabro i da ne preskačemo. Međutim, već na početku smo preskakali sredinu terena. Iz toga smo kasnije i primili gol. Da smo nastavili da igramo pas, prema dogovoru, bilo bi bolje. Moguće i da je nestrpljanje došlo do izražaja na početku drugog poluvremea.

Šta su ciljevi u ovoj godini?
- Još na početku smo rekli da želimo da napravimo jedan prepoznatljiv sastav, u čemu smo do sada i uspeli. Poremetili smo sve i niko nije verovao ni u ovo što smo do sada uradili - reako je Pižon na kraju.

Zvezdi sada preostaje borba u domaćem prvenstvu i Kupu. U naredniom kolu Jelen Superlige "crveno-beli" gostuju u Kruševcu ekipi Napretka, a zatim na "Marakani" dočekuju Metalac.

Katarina Stojković
27. 8. 2009

Pogledajte još