5 najčešćih otpadaka iz kuhinje koje ne bi trebalo da bacate

1. Korica limuna
Bela opna koja se nalazi između kore i mesa limuna puna je flavonoida koji regulišu nivo holesterola, a vrlo su delotvorni i kao prirodni čistači organizma. Izrendajte koricu limuna, prelijte je vodom, ostavite da odstoji par minuta i potom iscedite malo limunovog soka. Svakog jutra natašte popijte čašu ovog napitka, odličan je za detoksikaciju.
Znate li koje su najčešće greške u kuhinji?

2. Ljuske crnog i belog luka
Tanka ljuska koja štiti crni i beli luk bogata je kvercetinom, biljnim flavonoidom koji ima snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo na organizam. Najbolji način za iskoristiti sve blagodati kore je da je kuvate u čorbama i varivima. Pre serviranja jednostavno koru uklonite iz jela.

3. Listići celera
Listovi celera sadrže obilje vitamina C i do pet puta veću količinu kalcijuma i magnezijuma nego sam koren. Listove možete da kuvate u čorbama, supama, i varivima ili da ih dodate u salate i sosove.

4. Kora kivija
Ne deluje primamljivo, ali je zdravija čak i od samog mesa kivija! Kora ovog voća sadrži do tri puta više antioksidansa od pulpe. Ujedno, ima antialergijska svojstva. Stručnjaci preporučuju da koru kivija stavite u blender i izmiskate sa drugim voćem i povrćem kada pravite guste sokove. Tako ćete je najlakše popiti.
Pročitajte top 12 saveta za kuvanje koji će vam promeniti život!

5. Stabljika brokolija
Kada spremaju brokoli, domaćice najčešće bace stabljiku jer je tvrda i kvrgava. To je greška, jer se u stabljici nalazi najveća količina vlakana. Kada barite brokoli, u vodu prvo stavite isečenu stabljiku, pustite da voda barem jednom provri, pa onda dodajte cvet brokolija. Stabljiku brokolija možete da iskoristite i za salatu: izrendajte je, poprskajte je sokom od limuna i prelijte maslinovim uljem, pa pomešajte sa drugim svežim povrćem.

Zadovoljna.hr

Pogledajte još