Čudotvorna trešnja: Menja aspirin, odlična za san, dobra za srce, ublažava bolove...

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolova prouzrokovanih artritisom i gihtom kao, i bolova pri glavobolji, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam telo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način pa poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije.

Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje.

Pozitivan učinak trešanja na zdravlje
Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može da pomogne u sprečavanju srčanih bolesti i raka, da ublažiti bolove i poboljša zdravlje kostiju. Za ovo su najverovatnije zaslužni antioksidansi u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Srčane bolesti

Flavonoid (kercetin) ima antikancerogena svojstva i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Prevencija raka

U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koga se misli da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka i pomaže kod ublažavanja bolova prouzrokovanih kancerogenim procesima.

Ublažavanje bolova

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta delotvornije od aspirina, pa ima pozitivan učinak na giht i bolove od artritisa.

Bubrežni kamenac

Nije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litar vrele vode i kuvajte 2 minuta pa ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

Vitalnost i skidanje kilograma

Trešnje sadrže kombinaciju anti-ejdžing antioksidansa, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šoljica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća!

Izvor: namirnice

Pogledajte još