Etnografski muzej: Izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785 - 2014"

Izložba prikazuje veoma dugu i slavnu tradiciju slobodnog zidarstva u Srbiji. Posetioci izložbe moći će da se upoznaju i sa nastankom i istorijom slobodnog zidarstva u svetu i osnovnim postulatima masonerije. Značajno mesto na izložbi zauzima i deo posvećen najznačajnijim
srpskim masonima, poput Đorđa Vajferta, Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Kralja Petra I, Mihajla Pupina, Kralja Aleksandra, Slobodana Jovanovića, Kneza Pavla, Petra Petrovića Njegoša, Branislava Nušića, ali i svim dostignućima i doprinosu srpskih masona razvoju i izgradnji srpske države i napretku srpskog naroda.

Između ostalog, naglašeno je učešće srpskih masona u kreiranju Sretenjskog ustava, kao i u formiranju Kraljevine Jugoslavije, posle Prvog svetskog rata. Posetioci izložbe moći će da se upoznaju i sa velikim građevinskim poduhvatima koje su realizovali masoni, poput današnje zgrade Radio Beograda, spomenika Neznanom junaku na Avali, Beogradskog pobednika i mnogih drugih.

Posetioci će imati priliku da vide i veliku kolekciju masonskih regalija koje su korišćene u masonskim hramovima, delova masonske opreme (kecelja, medalja i sl.) i drugih autentičnih masonskih eksponata, a posebna atrakcija ove izložbe je postavka autentičnog masonskog hrama, prostora u kojem se masoni okupljaju i izvode slobodnozidarske radove.

U okviru izložbe, posetioci će moći da pogledaju i deo postavke "Antimasonske izložbe" iz 1941. godine u okupiranom Beogradu, iz vremena početka II svetskog rata i velikog progona masona, Jevreja, Roma i komunista od strane nacističkog okupatora.

Ova atraktivna i ekskluzivna izložba u Etnografskom muzeju traje do 9. juna, a posetioci će postavku moći da vide i u okviru predstojeće "Noći muzeja".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.