Srećna slava: Beograd danas slavi Spasovdan!

Najavljeno je da će litija kroz centar grada krenuti u 11.30 ispred Vaznesenjske crkve.

Hrišćani sutra slave Vaznesenje u znak sećanja na dan kada se, po crkvenom učenju, Isus poslednji put javio učenicima.

Taj praznik se obeležava po pravilu 40 dana posle Uskrsa i uvek u četvrtak.

Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom Srbije. Ta slava je obnovljena 1993. godine kada je za Spasovdan ulicama Beograda prošla litija, prvi put posle 46 godina.

Izmene u saobraćaju tokom litije

Tokom litije na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja.

Od 11 do 14 časova, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj pojedine deonice, i kako litija bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj, navodi se u saopštenju.

Trasa litije je sledeća: Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog vaznesenja) – Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) – Kralja Milana – Terazije (zaustavljanje pet do deset minuta ispred hotela „Moskva”) – Kneza Mihaila – Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve) – Kneza Sime Markovića –Pop Lukina – Brankova – Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) – Dobrinjska, preneo je Beoinfo.

Tog dana, od 10 do 15 časova, svi privremeni montažni objekti koji ometaju trasu litije biće uklonjeni (pokretni prodajni objekti i bašte otvorenog tipa).

Kako se navodi u saopštenju, Beograđani od 11 do 14 časova, zbog održavanja litije, ne bi trebalo da parkiraju svoja vozila u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša, kao i u Dobrinjskoj, na potezu od Kraljice Natalije do Admirala Geprata jer će ih ukloniti ekipe JKP “Parking servis”.

Izvor: Novi magazin