Da li ste znali: Orah čisti krv i sprečava znojenje

Protiv bolova Pomešajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smesu ostavite mesec dana na toplom mestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mesta.

Međutim, malo se zna o lekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najdelotvorniji su ako se beru početkom maja. U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za lečenje plućnih bolesti, katara creva, jačanja mišića i vida.

Znojenje stopala
U dva litra vode potopite po pet supenih kašika isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u ključalu vodu i kuvajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge. Posle pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na vazduhu.

U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 odsto ulja, belančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.

Posebno je delotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i protiv belog pranja.

Za jačanje kose
U mašini za mlevenje oraha sameljite deset supenih kašika jezgra oraha, a zatim ih stavite u litar 96-postotnog alkohola. Flašu dobro zatvorite i dve nedelje držite na toplom mestu. Tom tečnošću masirajte kožu glave svako veče i posle toga je osušite.

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa.

Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrebi dok je sveže i zeleno, jer sadrži neraspadnute lekovite sastojke.

Mladi, zeleni orasi obiluju vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slabašnoj deci i malokrvnima.

Zreli plodovi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuvani. Izvanredan su izvor masnih kiselina omega-3, zbog čega uspešno snižavaju holesterol u krvi.

Izvor: rtrs


Pogledajte još