Pale teške reči zbog Ukrajine: Sukob Čurkina i Sergejeva u Savetu bezbednosti

Čurkin je u sredu rekao da bi Savet bezbednosti trebalo da pozove Ukrajinu da okonča "vojni haos" i "prizna neophodnost da se u obzir uzmu interesi svih građana u zemlji", prenela je agencija AP.

Sergejev je zatražio od Saveta bezbednosti da od Rusije zatraži da povuče svoje vojnike i paravojksu iz Ukrajine.

Ukrajinski ambasador je rekao i da Moskva mora da utiče na stotine Čečena, Kozaka i plaćenika da napuste Ukrajinu.

Ukrajina želi mirno rešenje, naglasio je Sergejev i dodao da Rusija mora da prekine da destabilizuje istok i promoviše separatizam.

Čurkin je odgovorio da je veoma teško razgovarati o dijalogu "kada ubijate ljude".
Istovremeno, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je u sredu ruskog predsednika Vladimira Putina da blokira granicu prema Ukrajini i da spreči ulazak gerilaca u zemlju, dodajući da bi uz ruski uticaj kriza mogla da bude brzo rešena.

"Situacija na istoku se pogoršava. Kamioni puni bojeve municije i treniranih ruskih gerilaca prelaze granicu sa Ukrajinom. Molimo Rusiju i Putina da blokiraju granicu", rekao je Jacenjuk.

Novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je u sredu da planira da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u nastojanju smirivanja krize u Ukrajini.

"Razgovaraćemo sa Putinom u cilju smirivanja situacije i pokušaja (uspostavljanja) mira. Kada i gde će se ti razgovori desiti, još nije odlučeno", rekao je Porošenko za nemački list "Bild".

Porošenko je pozvan, kao i Putin, da 6. juna u Francuskoj prisutvuje obeležavanju 70 godina od iskrcavanja u Normandiji (Dana D) u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Blic

Pogledajte još