Kako je došlo do Evroazijske unije?

Potpisani sporazum će stupiti na snagu 1. juna, nakon što bude odobren u parlamentima tri bivše sovjetske republike, prenela je agencija Rojters.

"Naš današnji sastanak ima poseban, bez preterivanja, istorijski značaj", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u kazahstanskoj prestonici Astani, i istovremeno negirao da novoformirana unija ima za cilj ponovno stvaranje Sovjetskog saveza koji se raspao 1991. godine.

Predsednici Rusije, Kazahstana i Belorusije potpisali sporazum o osnivanju Evroazijske ekonomske unije.

Predsednik Kazahstana, Nursultan Nazarbajev, izjavio je da novu uniju doživljava kao "most izmedju Istoka i Zapada".

Nova unija imaće ukupnu populaciju od preko 170 miliona ljudi, i bruto domaći proizvod (BDP) od oko 2,7 biliona dolara. I Kazahstan i Rusija su proizvodjači nafte, a ovaj sporazum će samo dodatno produbiti ranije uspostavljene veze tih zemalja.

Potpisani sporazum garantuje slobodan tranzit robe, usluga, kapitala i radne snage, kao i koordinisane mere u velikim ekonomskim sektorima.

Ukrajina je odlučila da se ne priključi toj uniji nakon svrgavanja njenog proruski orijentisanog predsednika u februaru, i zbog pogoršanja odnosa sa Moskvom usled pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim Ruskoj Federaciji.

Izvor: B92

Pogledajte još