Životne lekcije kojima vas uče mornaričke "Foke"

1. Ako želite da promenite svet, počnite sa nameštanjem svog kreveta
U vojsci je nameštanje kreveta do tačke savršenstva veoma bitna stavka. Možda deluje besmisleno, posebno kad imate toliko drugih stvari na pameti, ali, obavljanje tog jednog, prvog zadatka u danu će vam dati osećaj ispunjenosti koji će vam onda dati polet za ostatak dana.

2. Nađite sa kim ćete veslati
Kao što vam je u čamcu bitno da odaberete prave ljude sa kojima ćete sinhronizovano veslati i stići na odredište, tako je u životu bitno da odaberete prave ljude na koje možete da se oslonite. Kolege, prijatelji i stranci dobre volje vam mogu pomoći da ostvarite sve ciljeve.

3. Ako želite da menjate svet, merite ljude po veličini njihovog srca
Ništa nije bitnije od odlučnosti i želje za uspehom - ni boja, ni nacionalnost, ni obrazovanje, a ni društveni položaj.

4. Ne dozvolite da vas neuspeh obori
U "Fokama" se na kraju svakog dana pravila lista ljudi koji nisu ispunili očekivanja treninga, i oni su onda završavali na "cirkus" listi - dodatna 2 sata vežbi koje su stvorene da izmore, slome duh i navedu na odustajanje. Mnogi su odustali, ali oni koji su nastavili, su nakon "cirkusa" bili jači, odlučniji, njihova unutrašnja snaga je rasla nakon svakog izazova. U životu će biti mnogo izazova, i često će vam se desiti neuspeh. To je ono što testira vašu ličnost.

5. Ako želite da menjate svet, nekad morate da idete na slepo
Ponekad vas oprez neće daleko dovesti, ponekad ćete upravo zbog opreza doživeti neuspeh. Ima situacija u životu kad se isplati biti nesmotren, raditi po instinktu, jer dok drugi razmišljaju šta će i kako, vi ćete već stići do cilja.

6. Ne povlačite se pred ajkulama
U životu ćete naleteti na mnoge ajkule, ali povlačenje vam najčšće neće doneti ništa dobro. Zauzmite stav, nemojte bežati, nemojte delovati uplašeno. Na ovom svetu postoje mnoge ajkule, ako se nadate uspehu, moraćete da naučite da se nosite sa njima.

7. Ako ćete da promenite svet, pevajte kad ste u blatu do guše
U nekom momentu će sve delovati teško, preteško da biste mogli da se nosite sa tim, i pomišljaćete na odustajanje od svega. U životu ćete se suočiti sa nekom velikom katastrofom - zemljotresom, uraganom, poplavom... Zapevajte. Nema veze što ne umete da pevate, niti što ne znate reči. Sve dok jedna osoba može da zapeva pred teškoćama, ima nade da će biti bolje.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.