Iz hotela u logor!

Više od 200 evakuisanih, među kojima i više od 50 dece, iseljeno iz „Slavije“ u katastrofalan smeštaj u Krnjači.

Majke sa decom odbile su da napuste gradske autobuse i da uđu u neugledne barake u kojima bi trebalo da nađu dom dok se njihova potopljena imovina ne obnovi. Da sve bude gore, nužni smeštaj nalazi se na samoj deponiji, sa koje se juče širio nesnosni vonj, a među decom koja su tamo dopremljena našla se i devetogodišnja Lena Nenadić, o kojoj je „Alo!“ već pisao.

„Bune se građani koji su bili smešteni u hotelima, a šta je sa onima koji spavaju u halama? Juče je jedna grupa iz hotela krenula autobusom u Novi Sad, pa su na pola puta odlučili da ipak ne žele da idu, vratili su se, jer kako kažu, mogu da ostanu kod rođaka u Beogradu“, rekao je Vesić.

Ona se od stresa, straha i dehidratacije onesvestila, pa su je majka Marijana i komšije jedva povratili. Podsetimo, Lena je devojčica koju je Srbija zapamtila po rečenici: „Mama, je l‘ boli kada voda ulazi u telo?”, a koja je sa majkom i sestrom Jovanom (14) u poslednji čas spasena iz Obrenovca.

Hoteli nisu smeštaj

Jasmina Ivanović, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, kazala je da Štab za vanredne situacije Beograda ne raspolaže sopstvenim kapacitetima za smeštaj evakuisanih sa poplavljenih područja, kao i da su brojni beogradski hoteli privremeno smestili određen broj evakuisanih, ali da nažalost nisu više u mogućnosti da smeštaju besplatno ove građane. M. K.
- Ovo je strava i užas. Ne znam da li je dete dehidriralo, da li je od gladi ili stresa, ali neka nam neko pomogne. Gde ću ja sa njih dve? Lena je od pre dva dana loše, u jednom trenutku je prestala da govori. Vidite ovu deponiju, gde ću decu? - kroz plač kaže Marijana za „Alo!“. U strašnoj neprilici našli su se i Himeta Krasnić i Duško Ristić, koji imaju petoro dece, a najmlađa Mitija ima samo šest meseci.

- Nemamo ništa za bebu, deca su nam gladna, a i mi smo. Izbegli smo sa Kosova, a sad nas je ponovo zadesila strašna nesreća - objašnjava ona. Dečje suze nisu zaobišle ni Nenada Stefanovića i njegovu suprugu Gordanu: „Ovde su nas dovezli i dođe mi da vrištim. Deca plaču, a ja ne znam šta da im kažem. Moja najmlađa ćerka Lana ima probleme sa srcem, a lekova nema. Nema ni hrane. Da li ste videli gde treba decu da stavim da spavaju? Rekli su nam - imaćete sobe sa posebnim kupatilom, pa su nas dovezli na deponiju smeća.” Nemoćna je i Bisenija Ivanović, koja se u Krnjači zatekla sa sinom, snahom i unukama Ivanom (17) i Nevenom (15).

- Idem u Obrenovac, da legnem na grob svog brata. Neka umrem, ne mogu više - kroz plač kaže Bisenija. Policija je dolazila više puta, a na licu mesta bili su i radnici centra za socijalni rad, ali niko nije umeo da nam objasni šta će biti s Obrenovčanima.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je juče da iseljenje evakuisanih građana Obrenovca iz beogradskog hotela “Slavija” nije bilo iznenadno, kao i da su neki građani u hotelu napravili štetu od 100.000 evra(!?).

„Vesiću samo šipka fali“, smatra Tadić

- Među građanima koji su iseljeni iz hotela, a kojima je ponuđen alternativni smeštaj, ima i onih koji žive u Bariču, mestu koje nije potopljeno. Kažu, smatraju da su ugroženi i zato se ne vraćaju u svoje kuće - rekao je Vesić i istakao da iseljenje nije iznenadno i da su hoteli ponudili pomoć i besplatan smeštaj za ugrožene na sedam dana.
Vesić je objasnio da su u kolektivnom centru na Paliluli do pre mesec dana živeli ljudi raseljeni sa Kosova i Metohije.

Izvor: Alo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.