UN su nas upozorile na ciklon "Tamara" još 1990. godine!

Redovni profesor Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta prof. dr Mlađen Ćurić to je jutro, kad je Tamara počela da lije, i sam skvasio cipele dolazeći na posao.

- Meteorolozi su relativno dobro prognozirali pojavu ciklona i da će on dati obilne padavine, ali da će biti ekstremne niko se nije usudio da predvidi jer nije bilo parametara. To nije posao dežurnih prognostičara. Mi smo grešku napravili, još 1990. godine - kaže prof. Ćurić, kome je uža specijalnost fizika oblaka koji dovode do formiranja padavina.

Tada su, naime, Ujedinjene nacije na osnovu 30-godišnjeg istraživanja saopštile svim članicama da najveću opasnost po živote i imovinu ljudi predstavljaju ne ratovi ili atomska bomba već atmosferske nepogode, od kojih svega deset odsto otpada na zemljotrese i vulkane, a čak 90 odsto na snažne ciklone, tornada, uragane, snežne oluje, poplave, jake olujne vetrove, toplotne talase...

- SAD su odmah formirale tim od 60 naučnika da izučavaju elementarne nepogode. Naročito su dobro izučili tropske oluje, pa su sad u stanju da ih unapred najave. Ja sam 90-ih to predlagao tada saveznom Hidrometeorološkom zavodu. Ne samo što nisu prihvatili, već sam doživeo i podsmeh. Posledice su, nažalost, vidljive danas - zaključuje prof Ćurić.

Italija 2011: Više padavina, manje mrtvih
Celu Italiju su 2011. godine zadesile katastrofalne poplave u kojima je život izgubilo devet ljudi. “Dva i po puta je bilo više padavina po metru kvadratnom, bilo je štete i poplava, ali nije tako tragično kao kod nas. Italijani su pametnije radili i pripremali život za takve opasnosti. Na primer, nisu zidali kuće uz reke”, kaže prof. Ćurić.

Izvor: Blic

Pogledajte još