fbpx

UN su nas upozorile na ciklon "Tamara" još 1990. godine!

Redovni profesor Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta prof. dr Mlađen Ćurić to je jutro, kad je Tamara počela da lije, i sam skvasio cipele dolazeći na posao.

- Meteorolozi su relativno dobro prognozirali pojavu ciklona i da će on dati obilne padavine, ali da će biti ekstremne niko se nije usudio da predvidi jer nije bilo parametara. To nije posao dežurnih prognostičara. Mi smo grešku napravili, još 1990. godine - kaže prof. Ćurić, kome je uža specijalnost fizika oblaka koji dovode do formiranja padavina.

Tada su, naime, Ujedinjene nacije na osnovu 30-godišnjeg istraživanja saopštile svim članicama da najveću opasnost po živote i imovinu ljudi predstavljaju ne ratovi ili atomska bomba već atmosferske nepogode, od kojih svega deset odsto otpada na zemljotrese i vulkane, a čak 90 odsto na snažne ciklone, tornada, uragane, snežne oluje, poplave, jake olujne vetrove, toplotne talase...

- SAD su odmah formirale tim od 60 naučnika da izučavaju elementarne nepogode. Naročito su dobro izučili tropske oluje, pa su sad u stanju da ih unapred najave. Ja sam 90-ih to predlagao tada saveznom Hidrometeorološkom zavodu. Ne samo što nisu prihvatili, već sam doživeo i podsmeh. Posledice su, nažalost, vidljive danas - zaključuje prof Ćurić.

Italija 2011: Više padavina, manje mrtvih
Celu Italiju su 2011. godine zadesile katastrofalne poplave u kojima je život izgubilo devet ljudi. “Dva i po puta je bilo više padavina po metru kvadratnom, bilo je štete i poplava, ali nije tako tragično kao kod nas. Italijani su pametnije radili i pripremali život za takve opasnosti. Na primer, nisu zidali kuće uz reke”, kaže prof. Ćurić.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.