Formiran savet za zeleni rast područja obuhvaćenih elementarnim nepogodama

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) formirao je Savet za saniranje posledica na životnu sredinu u ugroženim područjima koja su zahvaćena poplavama u Srbiji.

Zadatak ovog tela biće da utvrdi potrebe i koordinira projektnim aktivnostima, u cilju sanacije posledica elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća na životnu sredinu, prirodu i klimatske promene. Koordinaciono telo omogućiće stručnu pomoć i uspostaviti komunikaciju između donatora i korisnika donacija na loklanom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Ovaj savet čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energretike, Ministarstva građevine i saobraćaja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i nauke, kao i Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, JP Srbija Vode, Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije, Republički hidrometorološki zavod, Privredna komora zelene Srbije i Kancelarija Ujedinjenih nacija u Srbiji.

"Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), u koji je uključeno 40 država, do sada je u Srbiju investirao oko 36 miliona evra za različite projekte. Srbija može da utiče na sprovođenje politike zaštite žiovotne sredine i unapređenje saradnje, kao i prelazak sa socijalne na zelenu ekonomiju, samim tim i da omogući nova radna mesta", istakao je Dejan Novaković, predsednik generalne skupštine REC-a.

Sinergija domaćih i stranih stručnjaka u oblasti upravljanja životnom sredinom, kao i angažovanje stručnjaka iz brojnih međunarodnih organizacija, garantuje da će ovo telo predstavljati bitan oslonac u svrhu stabilizacije unapređenja i održivog razvoja ugroženih područja.

Izvor: Ekologija.rs

Pogledajte još