Srbiju čekaju i pogubni zemljotresi?

Radovanović je za TV Pink rekla da, za razliku od poplava, zemljotresi ne mogu da se predvide, ali da će zemljotresa sigurno biti.

Prošle godine na prostoru Srbije je registrovano više od 2.000 zemljotresa, ali se jači zemljotresi ređe dešavaju i potrebno je biti spreman za te jake zemljotrese, ukazala je Radovanović.

Jaki zemljotresi mogu kao posledicu da izazovu i klizišta, odnosno da pomognu u njihovom aktiviranju, upozorila je direktor RSZ.

- Kada je poplava u pitanju, ako padne jaka kiša i dogodi se jak zemljotres, postoji scenario koji pokreće čitav niz procedura koja su definisana na osnovu onoga što smo mi proračunali da bi moglo da se dogodi. To se odnosi na klizišta - ukazala je Radovanović.

Radovanović je rekla da su prilikom zemljotresa koji se pre nekoliko godina dogodio u Kraljevu štete bile nesrazmerne jačini zemljotresa, zbog nedovoljne primene i kontrole propisa.

Govoreći o aktiviranju vulkana kod Ohrida, Radovanović je rekla da na prostoru Balkana nema aktivnih vulkana, nego da je reč o posledici geološkog procesa koji se ponavlja u Makedoniji i verovatno je povezan ili sa velikim padavinama.

Međutim, prema njenim rečima, ta pojava može biti i posledica velikih pritisaka trenutno u zemljinoj kori u ovom delu Evrope o čemu svedoče i jaki zemljotresi u Grčkoj.

Izvor: B92

Pogledajte još