Otvoren Muzej nauke i tehnike

Muzej nauke i tehnike, u trenutku kad obeležava dvadeset godina od osnivanja, smešten u predratnom zdanju stare termocentrale na Dorćolu, u Skender-begovoj 51, svečano je otvoren u petak, 28. avgusta 2009. godine u 19.00. i tako zvanično počeo i svoje izlagačke aktivnosti u adaptiranoj i uređenoj zgradi i u samom dvorištu nekadašnje termocentrale, čija će rekonstrukcija nadamo se uskoro biti u potpunosti dovršena.

Zaista impozantan broj zainteresovanih, stručnih i upućenih, naučnika i kustosa... pa sve do novinara i "običnih" zaljubljenika u naučno-tehničke novotarije i ostvarenja dašao je da jedno lepo i prijatno veče obogati ovim izuzetno značajnim događajem.

Na prvom spratu mogli smo videti postavku izložbe Zajednice naučno-tehničkih muzeja Srbije koju čine devetnaest muzeja i stalnih zbirki a čiji je koordinator zajedničkog rada i delovanja Muzej nauke i tehnike.

U otvorenom depou izložene su zbirke samog muzeja, od kojih su neke ranije predstavljane našoj javnosti kroz izložbe u Galeriji Muzeja nauke i tehnike SANU, ali i na drugim mestima, nekih od njih se i danas prisećamo sa odušuvljenjem "Život u Srbiji pre elektrifikacije“, "Fototehnika“, "Pisaće mašine i štamparstvo“, "Radioaparati“, "Merni instrumenti“...

Deo izložen na otvorenom, u dvorištu zgrade, sadrži delove zbirki energetike, vatrogasne i poljoprivredne tehnike. Bilo je zanimljivo videti na jednom mestu dve parne lokomobile, dreš, vožnjače, traktor, vatrogasnu opremu i razne tehničke „novotarije“ iz minulih vekova.

Na samoj svečanosti otvaranja sve prisutne goste pozdravila je i dala uvodnu reč Sonja Zimonjić, direktorka muzeja. Čast da zvanično otvori muzej imao je Nebojša Bradić, ministar kulture Vlade Republike Srbije. Poželevši zaposlenima u muzeju puno uspeha u radu, naglasivši kako su zahvaljujući samo velikom entuzijazmu krenuvši od samog početka, bez ikakve inicijalne zbirke ili fonda, sakupili više od 5.000 predmeta. Ministar je publici poželeo da uživa u zanimljivoj postavci, učeći i saznavajući kroz rad ove institucije, kroz prošlost, u stvari, puteve budućnosti nauke.

Domaćini su se svojski potrudili da drugi deo večeri uz koktel i posluženje i odličnu svirku Texas Floods provedemo na lep i prikladan način zabavljajući se ali i u razmišljanjima kako pomoći muzeju koji još treba da se razvja i čiji je napredak vezan za razvoj civilizacije, kroz nauku i tehniku, ali i kroz svest o opštoj korisnosti želje nadahnutih genijalaca ili timova naučnika za napretkom. Verujem da je svako od nas pokušavao da se priseti gde li je to video neku mašinu, uređaj, aparat, ... koja bi našla svoje mesto u ovom muzeju.

Muzej nauke i tehnike će od 7. do 13. septembra biti domaćin konferencije CIMUSET 2009, u okviru koje će predstavnicima tehničkih muzeja iz celog sveta, biti predstavljena naučno-tehnička baština naše zemlje.

Radno vreme muzeja je od utorka do nedelje od 10.00 do 22.00, a cena ulaznice je simboličnih 100 dinara, pa izvolite, garantujemo vam i da ćete se lepo provesti i što-šta zanimljivo naučiti. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još