Počela izborna skupština DS, svi pozvani da doniraju novac

Atmosfera pokazuje da su spremni za početak glasanja kome će prisustvovati i Ružica Đinđić koja će sedeti između Dragana Đilasa i Bojana Pajtića.

Izborna skupština je počela minutom ćutanja iz poštovanja prema žrtvama poplava, a nakon toga su svi prisutni pozvani da SMS porukom na 1003 doniraju ugroženima.

Demokratska stranka danas na Izbornoj skupštini bira ko će je ubuduće voditi. Dragan Đilas nalazi se u gotovo istoj poziciji u kojoj je pre samo godinu i po bio Boris Tadić, koga je upravo Đilas pobedio na stranačkim izborima i preuzeo DS, a zatim ga još jednom nadjačao na čuvenom maratonskom Glavnom odboru i na kraju ga naterao da iz nje ode. Zbog slične ambicije Bojana Pajtića, Đilas ovoga puta igra defanzivu i brani svoj teško osvojeni tron.

Mada obojica uveravaju da će i posle eventualnog poraza ostati uz plavo-žuti tim, teško je zamisliti da će ova kohabitacija imati šanse da opstane kad nije nijedna pre nje.

U poslednjem velikom lomu, Pajtić nije stao uz Tadića, iako mu ni Đilas nije bio po volji. Spekulisalo se da bi, zbog Vojvodine, kao jedine oaze u Srbiji koju drži DS, mogao biti treća, umerena opcija. Međutim, sačekao je do danas i priredio je Đilasu svojevrsni „deža vi”. Baš kao što je novembra 2012. na stranačkim izborima Đilas, sa relativno sigurne pozicije prvog čoveka Beograda, udario na Tadića, tada teško poraženog predsednika Srbije i predsednika nokautiranog DS-a, tako i danas Bojan Pajtić, i dalje aktuelni premijer Vojvodine, staje na crtu tek smenjenom gradonačelniku i šefu stranke koja je jedva prešla cenzus. Pošto i Pajtić broji poslednje dane u vojvođanskoj vladi, moć i jednog i drugog značajno se istopila, što današnji megdan čini još neizvesnijim.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je duže vreme u zategnutim odnosima sa Pajtićem i njegovim demokratama, čeka ishod stranačkih izbora u DS-u, nakon kojih će se definitivno i izjasniti da li ostaje u koaliciji sa demokratama u Vojvodini. Sa druge strane, naprednjaci, koji su već duže vreme nestrpljivi da Pajtiću vide leđa, uveliko pričaju da su već obezbedili potrebnu većinu od 61 poslanika.
- Naprednjaci tvrde da je sve spremno za rušenje Pajtića, ali čekaju da prođu stranački izbori u DS-u. Toj stranci predstoji cepanje i sigurno je da to neće biti ista stranka. Tada će SVM i LSV lakše moći da objasne svojim biračima zašto su prešli na drugu stranu. Takođe, sve je izglednije da pokrajinskih izbora neće biti, već da će verovatno uskoro uslediti prekomponovanje vlasti - kaže izvor „Alo!” blizak naprednjacima.

Izvor: Alo.rs

Pogledajte još