Premijera drame "Majka hrabrost i njena deca" u Narodnom pozorištu

Predstava je okupila pozorišnu reprezentaciju i posle sinoćne generalne probe mogu da kažem da sam ponosan na ovaj projekat, koji je i zamišljen kao kruna sezone, istakao je direktor Drame nacionalnog teatra Spasoje Ž. Milovanović na konferenciji za novinare.

Podršku u produkciji pružio je Kulturni centar Pančevo, gde će predstava biti prvi put izvedena 12. juna. Direktor tog centra Nemanja Rotar podsetio je da Pančevo od 60-ih godina 20. veka
nema profesionalo pozorište, pa kroz koprodukcije nastoji da održi teatarski život.

Naslovnu ulogu igra Dušanka Stojanović Glid, a u velikom ansamblu su Jelena Trkulja, Milutin Milošević, Mladen Sovilj, Nikola Vujović, Darko Tomović, Hadži Nenad Maričić, Slobodan Beštić i drugi.

Dramaturzi su Vuk Ršumović i Željko Hubač, scenograf Ljerka Hribar, kostimograf Momirka Bailović, kompozitor Irena Popović Dragović.

Rediteljka je izjavila da joj je ovo bio do sada najzahtevniji i najuzbudljiviji proces rada, da joj je Breht otvorio novi svet, a da je cela ekipa dala svaki atom snage i pri tome mnogo naučila.

Uz sve teškoće koje smo imali što se tiče uslova rada, osećali smo da ne smemo da budemo skrajnuti, da ova priča zaslužuje da se iznese na najbolji način, rekla je ona, podsetivši da je "Majka hrabrost" najveći anti ratni komad svih vremena.

Aktuelan je sada i uvek, jer je rat zlo koje preti da satre civilizaciju. Breht je kao vrlo mlad bio bolničar u Prvom svetskom ratu i ono što je video obeležilo ga je za ceo život, pa je prvobitni naslov ovog komada bio "Užasi rata". Napisao ga je 1939. kao upozorenje u klimi pred novi rat, a uz snažnu atniratnu poruku prikazao je i društvene mehanizme koji stoje iza sukoba, ispričala je Tomovićeva.

Prema njenim rečima, Breht je naslov promenio da bi privukao publiku, da se što više ljudi suoči sa tim šta donosi rat, jer je verovao da je svet promenjiv, da je takozvani mali čovek taj koji može da ga menja i da bude brana ratu.

Drama prikazuje kako društveno-političke okolnosti bacaju malog čoveka u različite situacije, kako on svemu može da se prilagodi i preživi, a takodje govori o onima koji ne pristaju, pokazujući duboko humanističko uverenje da mali čovek može da menja istorijske okolnosti, izjavila je rediteljka.

Ršumović je dodao da su delom radili u vreme poplava, u izuzetnim okolnostima koje su, kao i u ratu o kojem je pisao Breht, izbacile na površinu i heroje - male ljude i šljam - profitere koji zaradjuju na tuđoj muci.

Prva repriza zakazana je za 2. jun u 19.30 časova.

Pogledajte još