Spalio se dok je čekao odluku o azilu

Leorsin Simanpilaj (29), koji je živeo u Gilongu, pored Melburna, dobio je privremenu vizu pre godinu dana, prenela je agencija AFP.

On je zadobio opekotine na 90 odsto tela u incidentu u subotu, a preminuo je u nedelju u bolnici u Melburnu.

Pripadnik Izbegličkog saveta Tamila Aran Milvaganam, koji je bio uz Simanpilaja u poslednjim trenucima u bolnici i koji ga je godinama poznavao, rekao je da je on “živeo u ogromnom strahu” od slanja u Šri Lanku, u kojoj mu je, kako je verovao, život bio ugrožen.

Strahovi od vraćanja su se pojačali kada je video mnoge prijatelje smeštene u prihvatne centre radi deportacije.

- Zvaničnici imigracionog odeljenja su ga plašili više puta i tražili od njega da dobrovoljno ode - tvrdi Milvaganam, koji je optužio za prijateljevu smrt “nehumanu australijsku politiku i okrutnost australijske vlade”.

Aktivisti su saopštili da su sedmorica Iranaca, koji traže azil u Australiji, zašili svoje usne u nedelju u sklopu masovnog štrajka glađu u imigracionom prihvatnom centru na Božićnom ostrvu u Indijskom okeanu.

Prema aktivistima, 400 potencijalnih azilanata odbija hranu zbog smrti Iranca Reze Baratija, ubijenog u nemirima u drugom prihvatnom centru na ostrvu Manus u državi Papua Nova Gvineja u Okeaniji.

Australija ima strogu izbegličku politiku prema kojoj oni koji su stigli brodovima posle jula 2013. godine i koji traže azil šalju se u prihvatne centre na ostrva Manus ili Nauru u Pacifiku radi dobijanja privremenih viza.

Više od 24.000 potražioca azila živi u Australiji sa privremenom vizom kakvu je imao čovek koji se samospalio.

Još 2. 450 njih nalazi se na ostrvima Manus ili Nauru, dok je 823 na Božićnom ostrvu, navela je agencija AFP.

Izvor: Blic

Pogledajte još