Tadić: Osnovni cilj ulazak Srbije u EU

BEOGRAD, 29. avgusta 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je ulazak u Evropsku uniju osnovni cilj zemlje i istakao da strateška partnerstva sa SAD, Rusijom i Kinom ne ometaju njegovo postizanje.

"Naša zemlja sada ima četiri stuba spoljne politike – EU, SAD, Rusija i Kina, i mislim da će to u dužem periodu biti osnova doktrina spoljne politike naše zemlje", rekao je Tadić u intervjuu za Politike od nedelje.

On je ponovo istakao da se nijednog trenutka ne sme smesti sa uma da Srbija kao svoj centralni politički cilj postavlja članstvo u Evropskoj uniji.

Tadić je kazao da su komentari da se u poslednje vreme sve više okreće Istoku "potpuno promašena tema" i podsetio da je ove godine išao u posetu Francuskoj i Španiji, da se sastao s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a da u Srbiju dolazi i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Predsednik Srbije je rekao i da će se u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine UN sasvim sigurno sresti i s predsednikom SAD Barakom Obamom.

Pogledajte još