Evo kako ukloniti rezultate s vašim imenom s Guglovog pretraživača

Kompanija Gugl ponudila je danas građanima Evropske unije link na formular pomoću kojeg, u skladu s nedavnom presudom Suda EU, mogu zatražiti od Gugla brisanje određenih rezultata pretraživanja koji su "neprimereni, irelevantni, izgubili relevantnost, ili su preterani u poređenju sa svrhom zbog koje su obrađeni".

"U primeni ove presude, procenićemo svaki pojedinačni zahtev i pokušati uskladiti pravo pojedinca na privatnost s pravom javnosti da dobije i distribuira informacije", objavio je Gugl na formularu koji možete pronaći ovde.

"Kada budemo procenjivali vaš zahtev, razmotrićemo uključuju li rezultati zastarele informacije o vama i da li su te informacije u javnom interesu, na primer, odnose li se na finansijske prevare, profesionalnu grešku, osuđivanje za kazneno delo ili javno ponašanje dužnika.

Ako želite zatražiti uklanjanje, ispunite obrazac u nastavku. Napominjemo da je taj obrazac tek prva verzija. Radujemo se bliskoj saradnji s telima za zaštitu podataka i drugima na usavršavanju pristupa takvim problemima u predstojećim mesecima", dodaje se u objašnjenju Gugla.

Sud Evropske unije u Luksemburgu je 13. maja presudio da Gugl mora ukloniti link na stare podatke o izvršenju u vezi sa jednom španskim državljaninom. Mario Costeja Gonzalez 1998. je dugovao novac za socijalno osiguranje, zbog čega je u dnevnim novinama “La Vanguardia” objavljen oglas za aukcijsku prodaju njegovih nekretnina. 2010. podneo je prijavu protiv Gugla jer mu je smetalo da se link na taj stari oglas pojavljuje pri vrhu rezultata prilikom pretrage njegovog imena na Guglu.

U prva dva dana nakon objave te presude, Gugl je, prema neslužbenim informacijama, primio oko 1000 zahteva građana EU koji su tražili brisanje nekih rezultata pretraživanja svog imena. Od danas za takve zahteve postoji službeni obrazac.

U razgovoru za današnje izdanje lista “Financial Times”, suosnivač Gugla Larry Page najavio je novi, oprezniji pristup kompanije prema evropskom tržištu. Podsetimo, najvažnija razlika između američkog i evropskog tržišta za kompanije poput Gugla je u tome što se pravo na privatnost u EU smatra jednim od temeljnih ljudskih prava, dok se u Americi ono tretira više kao potrošačko pravo. Zbog toga zakonodavci, a i sudovi u EU rigoroznije tumače propise nauštrb Gugla.

“Voleo bih da smo bili više uključeni u stvarnu raspravu u Evropi. To je jedna od stvari koje smo sada naučili. Započinjemo proces u kome ćemo zaista razgovarati s ljudima. Pokušavamo sada biti više kao Evropljani i u većoj meri gledati na stvari iz evropske perspective”, rekao je Larry Page za FT. U skladu s tim novim pristupom, Gugl će danas objaviti osnivanje posebnog odbora sastavljenog od uglednih stručnjaka koji će organizovati sastanke u Evropi i raspravljati sa svim uključenim stranama o suštinskom pitanju koje se stvorilo nakon presude Suda EU, a to je kako Evropljanima dati "pravo da budu zaboravljeni" na Internetu.

Međutim, Larry Page je u razgovoru za FT upozorio i na negativne implikacije presude Suda EU poput mogućeg otvaranja prostora cenzuri i mogućeg ograničavanja prostora za stvaranje inovacija i napredak malih internetskih kompanija.

“Mi smo velika kompanija i možemo potrošiti novac i odgovoriti na ovakvu vrstu zabrinutosti. To za nas nije problem. Ali opšte gledajući, ako regulišemo Internet, smatram da nećemo videti onu vrstu inovacije koju smo dosad videli”, rekao je Page. “Ovu presudu mogle bi zloupotrebiti i vlade država koje nisu toliko progresivne kao one u Evropi. I drugi će se priključiti, verovatno s pobudama koje bi mnogi Evropljani smatrali negativnim”, dodao je suosnivač Gugla.

Izvor: Večernji.hr

Pogledajte još