Svetska veslačka federacija, Veslački savez Srbije i WWF obeležili Međunarodni dan reke Save

Foto: Igor Meijer FISA

Tom
prilikom predstavljen je i zajednički vodič za održivo organizovanje sportskih događaja Održiva životna sredina: politika i smernice”.

"Drugi put za samo dve godine FISA – Svetska veslačka federacija ima zadovoljstvo da sarađuje sa WWF-om u Srbiji tokom održavanja jedne manifestacije svetskog značaja. Ova saradnja je dodala lokalnu važnost globalnom partnerstvu WWF-a i Federacije „Za čiste vode”, koje je uspostavljeno 2011. godine", izjavio je MetSmit, izvršni direktor Svetske veslačke federacije.

"Zahvaljujem WWF-u u Srbiji i na saradnji s Veslačkim savezom Srbije, usled čega je vodič za održivo organizovanje sportskih događajaOdrživa životna sredina: politika i smernice” preveden i objavljen na lokalni jezik. Ovo će poboljšati sprovođenje dobrih i održivih praksi u svim domaćim veslačkim klubovima i time pružiti smernice lokalnoj veslačkoj zajednici da unapredi čuvanje dragocenih vodnih resursa u Srbiji", dodao je Met Smit, izvršni direktor FISA – Svetske veslačke federacije.

"Nakon Sata za našu planetu i „Karavana voda” 2012 saradnja na do sada najvećem organizovanom Evropskom prvenstvu u veslanju je još jedan rekord koji smo zajedno oborili sa FISA-om i WWF-om. Drago mi je da je Veslački savez Srbije prvi preuzeo inicijativu za objavljivanje ovako bitnog dokumenta na lokalnom jeziku jer je on bitan ne samo za širenje svesti za lokalne veslačke klubove već i za decu i mlade ljude koji su na bilo koji načinu ključeni u sportove na vodi", smatra Sava Popović, menadžer Evropskog prvenstva u veslanju pri Veslačkom savezu Srbije.

(old_image)

Na fotografiji: Jean-Christophe Rolland, novoizabrani predsednik FISA - Svetske veslačke federacije, Đorđe Visački, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Dušan Bogičević i Veselin Savić, prvaci Evrope u dvojcu bez kormilara. George Kazantzopoulos FISA

Samo Evropsko prvenstvo u veslanju održavalo se na Savskom jezeru na Adi Ciganliji. Reka Sava je od izuzetnog značaja za biološku i predeonu raznovrsnost.

Organizovanjem različitih aktivnosti povodom Dana Save skreće se pažnja na vitalnu ulogu koju reka Sava i njene pritoke imaju u životu stanovništva u njenom slivu, na potrebu jačanja svesti o zaštiti biološke i predeone raznovrsnosti ove reke, kao i na neophodnost prekogranične saradnje i dogovora o bitnim oblicima korišćenja i zaštite voda u slivu Save.

"Kako bi se ove jedinstvene vrednosti reke Save očuvale, neophodno je mudro i integralno upravljati njenim slivom kroz povezivanje sektora poljoprivrede, vodoprivrede i zaštite prirode. S tim u vezi, WWF u regionu dosta radi na praćenju stanja Save i ostalih reka Dunavskog sliva, jačanju uloge javnosti, davanju preporuka pridonošenju zakonskih dokumenata, kako bi upravljanje ovim rekama bilo održivo", smatra Duška Dimović, direktor programa WWF-a u Srbiji.

U tom smislu, saradnja Svetske veslačke federacije i WWF-a na promociji čiste vode predstavlja strateško i inovativno partnerstvo radi pružanja pomoći organizacijama kako bi smanjile svoj ekološki otisak i doprinele očuvanju prirode i životne sredine. Saradnja WWF-a i Svetske veslačke federacije započela je 2011. godine i odlična je prilika da WWF naglasi važnost jednog od svojih globalnih i prioriteta u regionu Dunavskog sliva, a to je zaštita slatkovodnih ekosistema.

Pogledajte još