KROKODIL festival od 12. do 14. juna

Ove godine festival će biti podeljen u tri tematske večeri:

12. 06. – FOREIGNERS?
13. 06. – EXCLUDED?
14. 06. – NEIGHBORS?

FOREIGNERS?
U okviru prve tematske večeri predstavićemo savremene pisce koji žive u drugoj kulturi i unutar drugog jezičkog konteksta te koji stvaraju na stranom jeziku. Nastupaju: Aleksandar Hemon, bosanski pisac sa književnom karijerom u SAD, Ornela Vorpsi, albanska spisateljica koja stvara paralelno na francuskom i italijanskom jeziku, irski pripovedač Filip O’Kjalah koji živi u Bukureštu i deo je savremene rumunske književne scene, Alida Bremer – hrvatska spisateljica koja je objavila knjigu na nemačkom jeziku, Silvija Monros, čuveni prevodilac sa španskog i spisateljica, kao i beogradski eksperimentalni pop elektro bend EPP.

EXCLUDED?
U okviru druge tematske večeri predstavićemo razne vidove manjinskog književnog delovanja. Pored pisaca koji su pripadnici etničkih manjina, poput Ildiko Lovaš (mađarske spisateljice iz Vojvodine), predstavićemo i druge manjinske identitete koje predstavljaju autori poput Nenada Veličkovića, Damira Avdića, Daše Drndić, strip autora Aleksandra Zografa i kosovske pesnikinje Ervine Haljilji.

NEIGHBORS?
Treće tematsko veče predstavlja najbolje od savremene književne kreativnosti na prostoru jugoistočne Evrope. Autori Korina Sabau, Srećko Horvat, Škeljzen Malići i Biljana Srbljanović biće predstavljeni svojim najnovijim delima uz predstavljanje knjiga Bekima Fehmijua “Blistavo i strašno 1 i 2”, uz razgovor sa Brankom Petrić i Božom Koprivicom. Posebni gosti ove večeri biće autori emisije 24 minuta – Zoran Kesić i Njuz.net.

Kao i ranijih godina, centralni događaj pratiće čitav niz manjih događaja poput pres konferencije i izložbe.

Izložba fotografija nosi naziv “Pripitomiti tamu”, i autorsko delo je fotografkinje Slađane Stanković, praćeno književnim tekstom Silvana Pridoma. Ova saradnja rezultat je rezidencijalnog boravka ovog mladog francuskog autora u Krokodilovoj Kući za pisce u Beogradu. Izložba prezentuje dinamični odnos pisane reči i fotografija našeg glavnog grada, u kome se dve kreativne osobe nadopunjuju kreirajući poseban doživljaj. Ovo zajedničko delo Silvana Pridoma i Slađane Stanković biće izloženo tokom čitavog trajanja ovogodišnjeg festivala Krokodil na gornjem platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije, a sami autori predstaviće se publici tokom prve večeri festivala.

Pogledajte još