Odgovor na Vučićevo pismo: Konstruktivan razgovor sa OEBS-om

OEBS je danas, povodom otvorenog pisma koje je premijer Aleksandar Vučić, uputio predstavnici za slobodu medija Dunji Mijatović, saopštio da je dobio uveravanja da će se premijer lično, kao i njegova vlada pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

Kako je saopštio OEBS, predstavnica za slobodu medija danas je imala konstruktivan razogor sa Vučićem u kojem je dobila uveravanje da će se on lično, kao i vlada Srbije pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

Vučić je prethodno danas u otvorenom pismu Dunji Mijatović optužio predstavnike OEBS-a da protiv njega vode “najprljaviju kampanju”, objavljuju neistine o Srbiji i lažu, i zatražio izvinjenje ili dokaze da vlada sprovodi cenzuru i gasi internet sajtove.

Mijatovićeva je u saopštenju medijima navela da “trend uklanjanja sajtova, blokiranja interneta i komentara u Srbiji nažalost nije nov”, ali da se on nastavio s novim elementima: privođenjima pojedinaca zbog pisanja na blogovima i komentarima na sajtovima.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija rekla je da je 27. maja izdala saopštenje povodom privođenja pojedinaca zbog pisanja blogova i komentara i dodala da su i druge institucije koje prate medije i medijske slobode u Srbiji takođe reagovale.

- Moja poruka vladi ostaje da ta delovanja treba istražiti i oni koji stoje iza njih treba da odgovaraju. Uloga je i dužnost vlade da štiti i neguje slobodu izražavanja bez obzira da li na internetu ili van interneta, kako je napisano u Ustavu. Zadovoljna sam uveravanjima premijera Vučića da će to pitanje biti rešeno – navela je Mijatovićeva.

Premijer Srbije je u pismu Dunji Mijatović istakao da od “gospode iz OEBS-a, posle svih neistina” koje su izneli o Srbiji, očekuje jedno obično izvinjenje i ništa više.

Izvor: telegraf

Pogledajte još