Obračun zdravlja: Obična voda protiv gazirane!

Ukoliko vam je milija gazirana voda nemate brige – osvežava, hidrira telo kao i obična voda i to nema nikakve štetne posledice po telo.

“Gazirano” zdravlje

Iako gazirana voda sadrži ugljen dioksid, to neće značajno da ošteti vašu zubnu gleđ. Šteta je, ustvari, tako minimalna da bi trebali da popijete ogromne količine gazirane vode da bi oštetili zubnu gleđ. Gazirani sokovi, s druge strane, sadrže fosfornu kiselinu, koja rastvara kalcijum u zubnoj gleđi i slabi zube. Možda ste čuli da gazirana voda može da “iscrpi” kalcijum iz kostiju i dovede do pojave osteoporoze. Međutim, ni jedno istraživanje nije potvrdilo te spekulacije.

Oprez: Jedino čega trebate da se pazite je gazirana voda sa ukusima. Neke od njih su obogaćene prirodnim, čistim, voćnim sokovima, ali većina njih sadrži šećere, veštačke zaslađivače i nepotrebne kalorije. Pazite šta birate. Neke gazirane mineralne vode sadrže i natrijum, koji, u većim količinama, mogu da utiču loše na visok krvni pritisak. Prirodna gazirana mineralna voda je dobra za zdravlje, u umerenim količinama. Oni koji ne podnose mlečne proizvode i boluju od osteoporoze mogu na ovaj način, uz pomoć gazirane vode, uneti dovoljne količine kalcijuma, koji se apsorbuje jednako dobro kao i kada ga unosimo putem mlečnih proizvoda.

Zanimljivo je istaći da je ova voda dobra za osobe sa povišenim holesterolom. Jedno istraživanje je pokazalo da je ispijanjem prirodne gazirane mineralne vode moguće sniziti “loš” LDL holesterol, a povećavati onaj “dobri” HDL holesterol.

Izvor: haber

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.