Uvođenje besplatnih elektronskih udžbenika za osnovce i srednjoškolce

Prema rečima predstavnika ovog udruženja, namera je da se dođe do značajnog unapređenja kvaliteta nastave, da svi učenici dobiju besplatne elektronske udžbenike, a da pri tom to ne predstavlja veliki izdatak za budžet Republike Srbije, s obzirom da su daleko jeftiniji u odnosu na klasične.

Predloženo je nekoliko mogućnosti koje podrazumevaju da učenicima u osnovnim i srednjim školama budu obezbeđeni besplatni elektronski udžbenici, a da tablet računare nabave po povoljnijim uslovima na rate (a da ih socijalno ugroženi učenici dobiju besplatno) ili da i za ovu namenu budu predviđena sredstva u budžetu Republike Srbije - kaže Oliver Minić iz "Pomaka".

Uvođenje besplatnih elektronskih udžbenika u škole bi moglo da se implementira počev od školske 2016/2017. ili 2017/2018. godine.

Prema Minićevim rečima, neke od prednosti korišćenja elektronskih udžbenika u odnosu na klasične su mogućnost korišćenja multimedijalnog materijala (brojne aplikacije, video i audio klipovi, interaktivne tabele i grafikoni, slike, prezentacije...).

Učenje tako postaje zanimljivije i znatno olakšava usvajanje novih znanja ažuriranje podataka, pretraživanje teksta, a značajan je ekološki efekat usred redukovanja trošenja papira i boja. Oni su i jeftiniji u odnosu na klasične, lakši su, s obzirom da se sve nosi na jednom računaru, te stoga ne opterećuje kičmu učenika usled nošenja knjiga u rančevima... - kaže Minić.

Mnoge države su otišle daleko u procesu uvođenja elektronskih udžbenika, tako da će Južna Koreja potpuno digitalzovati svoj sistem škola do 2015. godine, u SAD-u će sve škole do 2017. godine preći samo na elektronske udžbenike, dok Crna Gora u septembru u eksperimentalna odeljenja uvodi elektronske udžbenike i tablet računare.

Izvor: Blic

Pogledajte još