Uputstvo za roditelje: Postoji više razloga zašto su neka deca agresivna

Već kod jako male dece morate da budete spremni na iznenadne provale besa. I, da, biće trenutaka kada ćete se pitati kako to da niste zapazili kad je neko zamenio vaše divno dete tim prkosnim derištem, ali imajte na umu da deca nemaju (najčešće) provale gneva zbog vas. Imaju ih jer su razočarana ili ljuta, a ne znaju drugi način da se izraze.

Ljutnja i razočarenje

Mala deca mogu da se razljute isto kao i odrasli. Nedostaje im umeće komunikacije i osećaju da nemaju drugi način izražavanja u određenim situacijama, npr. drugo dete im uzima igračku.(U tom slučaju – objasn

ite kako da izrazi osećanja ako mu neko nešto uzme. Trebali bi da kažu "ne" svom prijatelju ili vama, odnosno nekome ko ga čuva.) Ako ste bili na odmoru ili poslovnom putovanju deca mogu biti agresivna iz osvete što vas ne vide i opet nemaju drugi način da se izraze.

Pažnja

Neka deca čak i u tom ranom dobu prepoznaju i uživaju u pažnji koju dobijaju kada grizu ili udaraju. Pazite da ohrabrujete i hvalite druželjubivija ponašanja kao što su lepa igra sa prijateljem, izgovaranje "molim" i "hvala". Pobrinite se da dobijaju puno pozitivne pažnje.

Osećaj ugroženosti

Ako se deca osećaju preplavljena okruženjem ili ima previše dece, mogu početi da grizu ili udaraju u taktici samoodbrane (pa čak i preventivne samoodbrane). Smatrate li da se vaše dete teško snalazi u određenim situacijama, pokušajte da ih izbegavate dok malo ne odraste i postepeno ga privikavajte na društvo više dece i lepo ponašanje u većem društvu.

Nesigurnost

Iznenadna promena situacije u kući može prouzrokovati veliku nesigurnost kod dece, pa zato mogu iznenada početi da grizu i posju agresivna. Razvod, smrt, čak i povratak roditelja na posao može podstaknuti ovakvo ponašanje. Pružite svom detetu sva moguća ohrabrenja.

Previše energije

Mala deca imaju izobilje energije koja se gomila u njima sve dok konačno ne "eksplodira". Da izbegnete tu opasnost, pobrinite se da se svakodnevno dobro istrče i udahnu svež vazduh. Ako ceo dan sede ispred ekrana gledajući crtaće bez ikakvih fizičkih aktivnosti, mogu se lako razjariti čim ih zamolite da urade nešto što im nije posebno drago.

Strah

Ako se deca boje, osećaju opasnost ili im neko preti, mogu da se loše ponašaju jer žele da se zaštite. Trogodišnjaci i četvorogodišnjaci počinju da budu svesni sveta koji ih okružuje, što može da probudi svakojake vrste strepnji. Ako ocenite da je to problem, razgovarajte sa decom i ohrabrite ih. Nikada ne potkopavajte dečje osećaje.

Preslikavanje

Deca će neko ponašanje najbrže naučiti preslikavajući nešto što su već videla. U nekim domaćinstvima još uvek se veruje u fizičko disciplinovanje dece udarcima po guzi, štipanjem ili pokojom pljuskom - i deca iz takvih porodica automatski pretpostavljaju da mogu da rade isto i drugima. U ovom slučaju sasvim je jasno šta treba uraditi – prestanite fizički da zlostavljate dete i pozabavite se njime na smiren i zreo način, bez nasilja, već rečima, pa će se tako i dete ponašati u mogućim konfliktima s drugima.

Izvor: Penny Palmano/zena

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.