Zašto žene vole da se oslovljavaju sa "kurvo"?

Nova studija otkriva da kada žene koje pripadaju određenoj društvenoj grupi jedna drugu nazivaju "kurvo" ili "droljo" to često ima malo ili nimalo veze sa njihovim promiskuitetom, ali ima veze sa društvenim položajem.

Sociolozi koji su radili na ovom istraživanju, Elizabet Armstrong i Laura Hamilton, su ispitivale devojke i žene na Midvestern Univerzitetu kako bi razumele značenje i upotrebu ovog izraza, i došle su do zaključka da one koje pripadaju višoj klasi ili višoj-srednjoj klasi koriste termin "drolja" drugačije od onih iz srednje i radničke klase. Mada, Armstrongova je rekla da za obe grupe izraz "drolja" ima jako malo veze sa seksualnim aktivnostima.

Pogled na svet kod ovih žena ima mnogo veze sa njihovim mestom na društvenoj lestvici. Imućnije žene više cene društveni uspon i kontakte, dok one manje imućne stavljaju akcenat na prizemnost i sposobnost da se slože sa svima.

Tako su manje imućne ispitanice
izraz "drolja" povezivale sa uštogljenim, snobovskim ponašanjem i pogledom s visine, smatrajući imućne žene koje idu na mnoge žurke i "spanđaju" se sa muškarcima tamo "droljastim".

Sa druge strane, među srednjom i visokom klasom postoji određeni kod ponašanja, i svaki neuspeh u praćenju tog koda dovodi do oznake "drolja". Devojke prate nepisana pravila kako da se oblače da izgledaju seksi, ali ne jeftino, sa kojim i kakvim muškarcima smeju da budu, koja je "prava" količina seksualnih aktivnosti...

Nijedna od ispitanica nije želela epitet "promiskuitetna", ali su sve znale priču o ovoj ili onoj koleginici sa fakulteta koja je spavala sa svime što je muško i hoda na dve noge u okolini. Ta mitska loša devojka čini da se ostale osećaju bolje povodom onoga što rade sa svojim životima.

Jer, kako biti dobar, ako ne postoji neko ko je loš?

Tako da, ako želite da učinite da se mlada žena oseća loše, nalepite joj ovu etiketu, sigurno ćete uspeti. - kaže Armstrongova - Ovaj trend će se nastaviti dokle god žene bivaju učene da vrednuju druge u skladu sa njihovim seksualnim aktivnostima.

T.D.

Pogledajte još