Ministri CEI podržali nastavak proširenja EU na Zapadni Balkan?

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na sastanku na kojem je učestvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, komesar EU za proširenje Štefan File i ministri spoljnih poslova Grčke, Italije i Austrije istakli su da pregovori EU sa Srbijom predstavljaju prioritet i izrazili spremnost za tesnu saradnju u sprovođenju neophodnih reformi.

Grčka će, kao predsedavajuća Saveta EU do 1. jula raditi na otvaranju novih poglavlja, a Italija će potom, kao sledeća predsedavajuća, takođe u prioritete uvrstiti proširenje EU na Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju i dodaje da je na sastanku posebno istaknut napredak Srbije u evrointegracijama.

Dačić je naglasio da su najvažniji strateški spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU, jačanje saradnje u regionu i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Ministar je zahvalio svima koji su pružili pomoć u spasavanju ljudskih života i otklanjanju posledica poplava u Srbiji, naglasivši da je šteta ogromna i da je nerealno očekivati da Evropska unija u potpunosti finansira saniranje štete.

Izvor: Blic

Pogledajte još