Otkrivena najveća planeta na kojoj je moguć život

Naučnici iz "Harvard-Smitsonijan" centra za astrofiziku otkrili su potpuno novu vrstu planete, nazvanu "Mega Zemlja", za koju su teoretičari verovali da uopšte ne postoji.

Novootkrivena planeta dobila je ime "Kepler-10c". Stara je oko 11 milijardi godina (više nego duplo u odnosu na Zemlju koja je stara 4,5 milijardi), a oko svog sunca se zarotira tokom 45 dana.

Na osnovu dosadašnjih analiza ova planeta se smatra potencijalnim mestom za život izvan Zemlje. To je prvenstveno zbog činjenice da se ne smatra gasovitom planetom, već se izvodi zaključak da je stvorena od stena i ostalih čvrstih materijala.

"Kepler-10c2 nije izgubio svoju atmosferu tokom vremena. Planeta je dovoljno masivna da ju je sigurno zadržala ako ju je ikada imala“, tvrdi Ksavijer Dumusk koji je i otkrio ovog giganta koji je nastao u ranoj fazi stvaranja svemira.

Naime, upravo u najranijim danima svemira postojali su samo vodonik i helijum. Teži elementi od kojih su sastavljeni kamenite planete, poput Zemlje, stvoreni su tek nakon prvog talasa eksplozije zvezda.

"Kepler-10c" je formiran svega tri godine nakon Velikog praska i pokazuje kako su kamenite planete nastale i pre nego što se do sada mislilo.

"Otkrivanje 'Keplera-10c' govori nam kako su kamenite planete nastale ranije nego što smo mislili. A ukoliko na gasovitoj planeti može da nastane kamenje, moguće je na njoj stvoriti i život", tvrde naučnici.

"Međutim, ne smemo da zaboravimo da je ovo masivna planeta, što znači da su minerali na njoj praktično kompresovani. Ono što vidimo u gustini je uglavnom zbog kompresije, a ne zbog različitog sastava. U pitanju je kombinacija stena i vode, verovatno pet do 15 odsto vode", kaže profesor Saselov iz "Harvard-Smitsonijan" centra.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još