EPS traži da im građani dostave JMBG

Kako piše u pozivu, ovaj podatak je neophodan da bi ugovorni odnos između EPS i potrošača bio u svemu definisan prema propisima Republike Srbije.

Ovi podaci su neophodni da bi "EPS Snabdevanje" za sve vreme trajanja ovog ugovornog odnosa s kupcima imao potpune i tačne podatke o licima sa kojima je u ugovornom odnosu, piše u pozivu, gde takođe mole da potrošači ispune ovu obavezu jer će se u suprotnom to rešiti sudskim putem.

Ukoliko ipak ne postupite po ovom pozivu, "EPS Snabdevanje" će biti prinuđeno da uputi zahtev za naknadu štete, a ako i ovaj zahtev budete zanemarili, EPS će sudskim putem tražiti naknadu štete, ističu u pozivu.

Iako se ovo preduzeće poziva na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da ne postoji nijedna izričita odredba nekog zakona koja u ovakve svrhe predviđa obradu JMBG.

"Nezavisno od toga, ne mislim da je obrada kompleksnog ličnog podatka kakav je JMBG neophodna za ostvarenje svrha u odnosu EPS i korisnika", kaže Šabić.

Advokat Vojin Biljić kaže da ovakav postupak predstavlja zastrašivanje potrošača.

"Moje ključno pitanje je za šta će njima JMBG ako sve druge podatke imaju. To je očigledno stvar njihove poslovne politike i oni to mogu, ali treba videti za koje potrebe"
, kaže Biljić.

Izvor: Kurir

Pogledajte još