Zbog novog obračuna minulog rada plata manja 15 odsto

Radnoj grupi za izradu zakona Ministarstvo za rad je pre dva dana poslalo verziju u kojoj stoji da će se naknada za minuli rad računati samo na osnovu godina provedenih kod poslednjeg poslodavca. Ako zaposleni promeni firmu, minuli rad će mu praktično biti nula, a sada je zakonski minimum 0,4 odsto zarade po godini staža. Radnik koji je recimo kod prethodnog poslodavca imao 10 godina staža, a kod novog došao na platu od 50.000 dinara, svakog meseca će dobijati 2.000 dinara manje.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije procenjuju da bi novi obračun minulog rada smanjio plate u javnom i privatnom sektoru za 10 do 15 odsto i da bi to već sada moglo da pogodi polovinu radnika, koliko ih je otprilike promenilo poslodavca.

"Vremenom će još dosta radnika promeniti posao, pa bi manju platu po ovom osnovu moglo da ima i više od 90 odsto zaposlenih", kažu u SSSS.

O ovom nacrtu zakona raspravljaće se još jednom na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta (SES) polovinom juna. Odmah posle, krajem meseca, predlog zakona ide u Skupštinu na usvajanje.Na sastanku SES ne očekuju dodatne izmene i da će predlog Ministarstva za rad biti konačno rešenje.

Ministarstvo za rad je u zakonu predvidelo i dva dana manje odnosno pet dana plaćenog odsustva u slučaju sklapanja braka, smrti u porodici, selidbe ili rođenja deteta. Novi zakon predvideo je i ukidanje naknade od 26 odsto na ime smenskog rada. Za davanje krvi ostalo je pravo na dva slobodna dana, iako su poslodavci tvrdili da im je to značajan trošak. Prilikom odlaska u penziju do sada je, naime, radnik dobijao tri prosečne plate, a sada je plan da to budu dve plate.

Na gubitku će biti i radnici koji dobiju otkaz odnosno postanu tehnološki višak. Po dosadašnjem zakonu poslodavac im je morao isplaćivati otpremninu za sve godine staža, a sada samo za godine rada provedene u njegovoj i povezanim firmama. Kao i u važećem zakonu, predviđeno je da otpremnina ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku godinu staža.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.