Rat i falsifikati: Fotografije iz Beograda u vesti o Ukrajini

Najveći rat na teritoriji bivše republike SSSR ne vodi se na zemlji i u vazduhu, već na medijskom nebu. I ukrajinska i ruska strana pokušavaju neprestano da pridobiju na svoju stranu ljude iz ostatka sveta, pa često pribegavaju falsifikatima.

Sajt ukraine-human-rights.org, izveštavajući o napadima u Slavjansku, uz vest o granatiranju zgrade gde su poginule tri osobe postavio je fotografiju zgrade MUP SR Jugoslavije u Beogradu koja je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine. Ovu sliku preuzeli su brzo i neki drugi mediji, među kojima je i sajt crnogorske Pobjede.

U borbu protiv falsifikata uključila se i grupa Ukrajinaca koji su pokrenuli sajt stopfake.org, na kojem se razotkrivaju lažne vesti, snimci i fotografije. Oni su tako otkrili da je fotografija objavljena u ruskim medijima na kojoj majke ukrajinskih vojnika tuku oligarha Ihora Kolomojskog tražeći da im vrati decu s fronta u stvari nastala 2010. godine u Odesi i da je deo filma u kojem žene tuku vozača!

Jedna od vesti je i ona da se ukrajinska biatlonka Olena Pidhrušna, osvajačica zlatne olimpijske medalje u Sočiju, pridružila ukrajinskoj vojsci i ubija decu u Slavjansku. Poređenjem lica, akademici su zaključili da osoba na slici nije Olena.

Koliko daleko može da ode ratna propaganda, pokazuje i podatak da nisu zloupotrebljavane samo fotografije i snimci iz drugih ratnih područja već i scene iz filmova. Tako je scena iz rusko-beloruskog filma "Tvrđava Brest" snimljenog 2010. godine iskorišćena kao fotografija uz tekst da ukrajinska vojska ubija decu u Donjecku.

Izvor: Kurir

Pogledajte još