Nije se kupao 12 godina, prska telo bakterijama iz svinjca

Na ideju da se ne tušira, hemičar David Vajtlok je došao kada ga je devojka pitala zbog čega se konji valjaju u blatu i prašini. Od tada je prošlo 12 godina i on umesto kupanja, svoje telo prska amonijak-oksidirajućom bakterijom (AOB).

Vajtloka je zainteresovao uticaj mikroorganizama koji žive u zemlji, rekama i okeanu, na telo. Vrlo brzo je otkrio da se ove životinje valjaju u blatu kako bi osigurale dovoljno bakterija na svom telu i na taj način onemogućili sopstvenom znoju da istrune i smrdi tokom vrućih letnjih meseci.

Ljudski znoj funkcioniše na potpuno isti način. Pretvara se u amonijak koji smrdi, ali može se neutralizovati prisustvom ovih bakterija. Jedini problem je u tome što većina nas, zbog redovne higijene, na svom telu nema dobrih bakterija.

Inženjer Vajtlok ih na sebi, posle 12 godina, ima na milijarde. Prska svoje telo AOB bakterijama koje prikuplja iz kokošinjca, svinjaca i štala u kojima su krave na organskim farmama.

Ruke pere sapunom pre nego što dodirne hranu i nakon toaleta, ali inače higijenu održava povremenom upotrebom sunđera i redovnim prskanjem bakterija.

telegraf

Pogledajte još