Dani Sarajeva od 13. do 16. juna u Beogradu

Na ovim dokumentarnim fotografijama prikazani su protesti koji su se nedavno dešavali u Sarajevu, i kako kaže sarajevski pisac Igor Štiks: "Tko god gleda ove fotografije zna da gleda u bunt spram kojeg definiramo vlastite živote, u Bosni ili izvan nje. Njegove (Velijine) fotografije su političke u najboljem smislu te riječi: "One svedoče ali i govore. I taj govor uznemirava."

Tokom četiri junska dana, beogradska publika imaće priliku da vidi još jednu dokumentarnu zbirku fotografija – "People of Sarajevo".

Ovaj projekat, poput sada već poznatih Facebook strana "Beograđani" i "Humans of New York", prati trend prikazivanja građana i građanki grada iz kojeg dolazi.

Svakodnevno, na Facebook strani "People of Sarajevo", autorka Imrana Kapetanović objavljuje po jednu fotografiju i kratku priču, anegdotu ili crticu iz života Sarajki i Sarajlija.

U Ustanovi kulture Parobrod u subotu, 14. juna od 18 sati posetioci će imati priliku da se „upoznaju" sa ovim Sarajlijama i Sarajkama.

U okviru pozorišnog programa "Dana Sarajeva" Mirjana Karanović i Ermin Bravo će izvesti "Helverovu noć".

Iako se radnja odvija u tridesetim godinama prošlog veka u Nemačkoj, ona je i dalje aktuelna jer, kako Ljubica Ostojić, dramaturškinja ove predstave, kaže:

"Fašizam nije tek mučna pripovest daleke prošlosti. On je hronična boljka savremenosti. Tinja konstantno i u pogodnim uslovima otvara se u žive rane, bolne ožiljke, smrt."

Osim i dalje aktuelne tematike, predstava je i simbolički veoma važna jer važi za prvu posleratnu saradnju u oblasti kulture između Sarajeva i Beograda.

Ona je preteča Dana Sarajeva i cilj kojim se organizatori festivala vode tokom svih ovih godina – kultura kao temelj za uspostavljanje starih i stvaranje novih odnosa između ljudi iz naša dva grada.

Glumački duo, koji ove godine slavi deset godina od postavljanja predstave na scenu beogradskog Ateljea 212 i sarajevskog Kamernog Teatra 55, igraće poslednjeg dana festivala - u ponedeljak, 16. juna i to u dva termina - u 18 i 21 sat.

Festival "Dani Sarajeva" organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava od 2007. godine kao podsetnik na opsadu Sarajeva - najdužu opsadu jednog grada u modernoj istoriji ratovanja (1992-1996).

Pogledajte još