Skandalozni letak u Novom Sadu: Nije gej, nego peder

Letak pod nazivom "Jezik čuva granice" sugeriše kako se strane reči koje su se već odomaćile u srpskom jeziku ovde izgovaraju. Tako nije gej već je peder, nije sajt već je strana, nije pasvord već je lozinka, nije diler nego preprodavac, lider je vođa, nije hamburger već je pljeskavica, umesto brend može se reći robna marka, umesto fensi pomodarski, itd. Takođe, i za sam letak je sugerisano da se ne radi o flajeru već letku.

"Informatika" je u oktobru prošle godine sa Kulturnim centrom organizovala konkurs povodom Evropskog dana jezika na kojem je za novu reč za pojam "digitalizacija" pobedila reč "ubrojčavanje".

"Informatikom" kao i Kulturnim centrom upravlja Treća Srbija, organizacija koju u Novom Sadu podržava 1,3 odsto građana i koja je nastala od bivših članova ekstremnog šovinističkog pokreta Dveri. Novom preraspodelom unutar vladajuće koalicije ostaće im da i dalje rukovode ovom gradskom firmom. Nije poznato da li su ovaj elektronski letak s uputstvom o pravilnoj upotrebi jezika dobili zaposleni i u drugim preduzećima i ustanovama u kojima je, bar još nedelju dana, glavnokomandujuća ova interesna grupa.

Izvor: Radio 021

Pogledajte još