Dana Popović: Sve tvrdnje o Stefanovićevom plagijatu su tačne

Docent na Univerzitetu u Notingemu Uglješa Grušić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London Branislav Radeljić i doktorant na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Slobodan Tomić su u tekstu objavljenom 1. juna na portalu "Peščanik" naveli da Stefanovićev doktorat obiluje plagijatima.

U autorskom tekstu u današnjoj Politici Dana Popović je navela da je pročitala Stefanovićev rad, koji se od juče može naći na internetu.

"Sve tvrdnje o plagijatu su tačne. Okrenite stranu 14 u doktoratu prepoznaćete lako tekst sa strane 94 priručnika 'Decentralizacija kao polazište daljeg razvoja Srbije' iz 2006. godine. Okrenite stranu 59 i uverićete se da se poslednji pasus u doktoratu može naći na strani 468 publikacije 'Menadžment u funkciji održivog razvoja' iz 2012. godine", navela je Dana Popović.

Ona je istakla da je proverila sve delove doktorata i sve tekstove iz kojih je rečeno da je Stefanović prepisivao, i zaključila da su "akademci u pravu, plagijat je u pitanju".

Prema njenim rečima, negde je plagijat doslovan, a negde - mozaički - kako ga nazivaju na Harvardu u svom uputstvu o citiranju. Dana Popović je ponovila da doslovni plagijat nastaje bukvalnim kopiranjem tuđih rečenica, a mozaički - preuzimanjem delova tuđeg rada uz prepravke, kako plagijat ne bi bio identičan originalu.

Kako je istakla, taj mučan posao prepravljanja tuđeg teksta postao je popularan u doba prvih kompjuterskih programa za otkrivanje plagijata, koji to nisu mogli da otkriju, ali sada nove generacije ovih programa otkrivaju sve.

"I eto šta je Stefanoviću donela ta modernizacija: u svojoj tezi on skoro na svakoj drugoj-trećoj strani hvali informatičko društvo, elektronsku upravu, modernizaciju, a baš mu se ona osvetila", ocenila je Dana Popović.

Komentarišući tvrdnju rektora Megatrend univerziteta Miće Jovanovića da je Stefanović sproveo istražvanje na 200 ispitanika, Dana Popović je navela da u doktoratu tog nema.

"Nijedne tabele u tom radu nema! U sadržaju piše da se posle zaključnih razmatrannja nalazi aneks, pa pomslih, tamo ih je stavio. Kad ono - ni aneksa nema! Na strani 182 završavaju se zaključna razmatranja, a na strani 183, gde bi morao da počne taj aneks - opet ništa. Tu počinje spisak literature - čime se rad završava", napisala je Dana Popović.

Ona je navela da očekuje i objašnjenje komisije kako neki doktorat može da se zove "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnim samoupravama (primer grada Beograda)", a da u radu ne bude skoro ni reči o Beogradu.

Izvor: Blic

Pogledajte još