Evropski certifikat za održivi turizam: Fruška gora i Gornje Podunavlje ove nedelje pod lupom

Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora ove nedelje posećuje Europarkova verifikatorka Marja van Loef, koja će na osnovu viđenoga i strategije koju je dobila još u februaru, prilikom nominacije tih parkova za Evropski sertifikat za održivi turizam, sa svojim stručnim timom doneti odluku da li će ovi parkovi biti prvi parkovi u Srbiji sa ovim prestižnim sertifikatom, saopšteno je danas u Neradinu na Perkovom salašu, prvom mestu u NP Fruška gora koje je van Loef posetila, nakon povratka iz Gornjeg Podunavlja koje je obilazila od ponedeljka.

„Veoma mi je drago što sam u Srbiji kao Europark verifikator u Gornjem Podunavlju i Fruškoj Gori, prva dva nacionalna parka u Srbiji koja će biti verifikovana po principima održivog turizma. Održivi razvoj u turizmu je bitan jer uzima u obzir životnu sredinu, ljude i privredu. Posebno je bitno da se u ovim inicijalnim fazama razvoja turizma postave visoki standardi jer se na taj način daje primer i ostalim parkovima slede ove principe“, istakla je van Loef u sredu novinarima nakon dolaska u NP Fruška gora iz Sombora.

Parkovi su u proces nominacije za ovaj sertifikat ušli kao deo WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“, nakon što su osnovali Forum za turizam svih zainteresiranih strana tenapravili akcioni plan i strategiju turizma za period od pet godina. Nominacije su predali pre tri meseca.

„Naš region je neopisivo mesto, a održivi turizam je neophodan za opstanak fenomenalnog biodiverziteta koji nalazimo u našim parkovima. Srećan sam što smo kroz 'Parkove Dinarskog luka' nominovali pet parkova za sertifikat!Dobijanje sertifikata odlična je promocija za celi region: parkovi se povezuju, poslovni partneri se povezuju i svi zajedno radimo na promociji regiona kao destinacije na kojoj želimo kvalitetne turiste. Nameravamo dado kraja godine nominujemo još najmanje pet parkova iz regiona“, rekao je dr. Deni Porej iz WWF-a Mediterana.

Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje će se dobijanjem sertifikata upisati na mapu svetski priznatih parkova kao što su parkovi Provanse ili Velike Britanije.

„Ova potvrda nam neopisivo mnogo znači! Naporno smo radili da ispunimo sve uslove za dobijanje sertifikata i srećan sam da je verifikatorka prepoznala naš trud prepoznala verifikatorka“, kaže Miljan Velojić, koordinator iz JP Vojvodinašume.

„Naša vizija je promovisanje raznovrsnosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji kroz integralni turistički proizvod uz snažnu lokalnu zajednicu ka očuvanju biodiverziteta, razvoju održivog turizma i međunarodne prepoznatljivosti.Unapređujemo zaštitu prirode i održivi turizam kroz edukaciju, kreiranje turističkog proizvoda, uređenje i promociju lokaliteta a sve sa ciljem dobrobiti lokalne zajednice i očuvanja prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti Nacionalnog parka Fruška gora“
, izjavio je Radovan Durutovića, direktor Nacionalnog parka Fruška Gora.

Glavni cilj sertifikata za održivi turizam je povećati kvalitet usluga u turizmu s ciljem zaštite prirode u parku. Održivi turizam zadovoljava potrebe sadašnjih turista i domaćina, a štiti i poboljšava prilike za budućnost. To je način upravljanja svim resursima tako da su ekonomske, socijalne i estetske potrebe turista zadovoljene,a istovremeno zadržan kulturni identitet, bitni ekološki procesi i biodiverzitet. Turizam je jedan od glavnih ekonomskih pokretača, a dobijanje sertifikata za održivi turizam nezamislivo je bez partnerstva i dobre saradnje sa svim korisnicima parka.

Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška Gora jedina su zaštićena područja u Srbiji koja su nomininovanaza sertifikat za održivi turizamzajedno sa još tri parka iz regiona: NP Una (BiH), te PP Lonjsko polje i PP Medvednica (Hrvatska). Srbija je prva zemlja koju je verifikatorka posetila. Rezultat njene posete biće saopšten na Evroparkovoj konferenciji u septembru u Irskoj, kada će biti proglašeni parkovi koji dobijaju sertifikat.

Pogledajte još